ZGROŽENI IZJAVOM PREDSEDNIKA: Ekološki aktivisti najavili nove blokade puteva 3. januara

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je za 3. januar nastavak blokada puteva širom zemlje pošto je, kako su ocenili, jasno da Vlada neće povući uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma.

Foto: Screenshot/Facebook

Iz tog saveza naveli su da će blokade početi u 13 časova i da će trajati tri sata.

„Prvo ćemo blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije. Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede”, naveli su iz saveza, a prenosi agencija Beta.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da projekat Jadar neće biti povučen i optužio „bivšu vlast” da je kompaniju Rio Tinto dovela u Srbiju.

„Taj projekat stoji i nigde se pomerati neće. Oni su ga doveli, a mi smo uradili sve što je narod tražio i to je to”, kazao je tada Vučić.

MEŠTANI GORNJIH NEDELJICA ZGROŽENI IZJAVOM ALEKSANDRA VUČIĆA

Nebojša Petković iz organizacije “Ne damo Jadar” rekao je da su meštani Gornjih Nedeljica zgroženi izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da projekat Jadar neće biti povučen.

“Krećemo na blokade od 3. januara i tražimo da Vlada ukine tu uredbu. Mi smo kao savez ekoloških organizacija odlučili da organizujemo blokade u periodu 13h-16h, tri sata”, rekao je Petković za TV N1.

On je pozvao sve građane da im se pridruže na blokadama i dodao da već imaju četiri lokacije za blokadu saobraćajnica.

“Nedeljice, Preljina, između Kosjerića i Požege, i od Jagodine prema Kragujevcu. Blokade ćemo organizovati svake subote”, kazao je Petković.

Naveo je da su za sada blokade samo u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

“Pozivamo sve nevladine i ekološke organizacije da nam se pridruže, nadam se da će i Kreni-Promeni da nas podrži”, rekao je Petković.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker