U Velikom Gradištu počeo sa radom javni beležnik

Prvi javni beležnik u Velikom Gradištu, danas je počeo sa radom i za niz pravnih poslova kao što su overe ugovora o prometu nepokretnosti u potpunosti preuzeo nadležnost od suda.

Javni beležnik je pravnik koji obavlja službu od javnog poverenja i na osnovu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjavu volje, daje joj potrebnu pismenu pravnu formu i o tome izdaje odgovarajuće isprave koje imaju karakter javne isprave.

Tako da od danas svi koji budu hteli da sastave ili overe ugovor o raspolaganju nepokretnostima – prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovor o hipoteci, ugovor o doižvotnom izdržavanju, ugovor o raspodeli imovine za života, bračni ugovor i sporazum supružnika o deobi njihove zajedničke imovine – za to morati da se obrate javnom beležniku (notar), a ne više Osnovnom sudu u Velikom Gradištu ili organu uprave (opštini).

Ti pravni poslovi moći će da se od danas obave isključivo kod javnog beležnika, Slavice Jovanović čije se sedište kancelarije nalazi u uluci Sinđelićeva 1. u Velikom Gradištu. Telefon/faks: 012/660-300 – Imejl adresa: notarvg@mts.rs.

Osim što će overavati ugovore i druge isprave javni beležnik je zadužen i za njihovo sastavljanje uz punu orgovornost za zakonitost i ispravnost za njihovu sadržinu.

Bez obzira na to da li će stranka doneti ugovor u nekoj formi, koji je sastavila sama ili uz pomoć advokata, notar je dužan da proveri da li je sadržina ugovora u skladu sa zakonima i propisima jer on odgovara za zakonitost overenih isprava.

Notar će imati pravo da odbije da sačini ispravu ili ugovor ukoliko smatra da je posao o kojem je reč nezakonit.

U slučaju starosti, bolesti ili izdržavanja zatvorske kazne, javni beležnik će ići kod stranke.

Tarifnikom koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde propisano je da javnom beležniku pripada nagrada za rad i naknada troškova nastalih u vezi s obavljanjem poslova.

Tarifa se određuje po tri osnova – vrednosti predmeta pravnog posla ili radnje, fiksnom iznosu ili prema utrošenom vremenu za pripremu i obavljanje određene radnje.

Prilikom obračunavanja nagrade za obavljeni posao, uzimaju se u obzir sve radnje povezane s preduzetim poslom, uključujući i pripremne poslove, kao što su savetovanje sa strankom i drugim učesnicima u pravnom poslu, čitanje i obrazlaganje javnobeležničkih isprava i slično.

Tarifnik propisuje da prilikom obavljanja delatnosti javni beležnik postupa na način koji je ekonomski najpovoljniji za stranku, osim u slučaju kada stranka i posle odgovarajuće pouke javnog beležnika zahteva drugačije postupanje.

Tako će se za poslove do vrednosti od 600.000 dinara plaćati taksa od 9.000 dinara, a za poslove od 600.000 dinara do 2,5 miliona dinara taksa će biti 15.000 dinara i tako dalje prema vrednosti predmeta posla.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker