SUD U POŽAREVCU: Petorici zbog nasilja u porodici još mesec dana zabrane kontakta sa žrtvama

Od primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Osnovni sud u Požarevcu petorici nasilnika je produžio hitne mere udaljenja i zabrane kontakata sa žrtvom na 30 dana.

Iz Tužilaštva su naveli da su oni uputili predlog sudu da se hitne mere produže za petoricu nasilnika.

Prema trojici učinioca su predložene hitne mere udaljenja iz stana i privremena zabrana kontakta sa žrtvom nasilja, dok su prema dvojici predložene mere privremene zabrane kontakta sa žrtvom nasilja.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 1. juna.

Cilj zakona je sprečavanje porodičnog nasilja, kao i smanjenje broja slučajeva nasilja u porodici, a osnovna novina je mogućnost izricanja hitnih mera – udaljenja nasilnika iz stana i zabrana komuniciranja sa žrtvom.

Prošle nedelje je Osnovno javno tužilaštvo u saradnji sa PU Požarevac i Centrima za socijalni rad u Požarevcu, Malom Crniću, Žabarima i Kučevu, formiralo Grupu za koordinaciju i saradnju čiji je rukovodilac zamenik javnog tužioca Dragana Kostić.

Zadatak ovog tima biće da prati svaki zabeleženi slučaj nasilja u porodici koji nije okončan pravosnažnom sudskom odlukom, kao i da pruži zaštitu i podršku žrtvama.

Takođe razmatraće se slučajevi kojima se treba pružiti zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici i žrtvama krivičnih dela koja su navedena u Zakonu za sprečavanje nasilje. Radna grupa će izrađivati i individualne planove zaštite i podrške žrtvi i predlagaće nadležnom javnom tužilaštvu mere za okončanje sudskih postupaka.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker