ZA PROJEKAT 400.000 DINARA: Istraživanje seoskog kulturnog nasleđa u Kučevu

Na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nematerijalnim kulturnim nasleđem u 2020. godini, Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva odobrio je 400.000,00 rsd za projekat „Istraživanje muzičko-plesnog folklornog nasleđa Zvižda“.

Foto: Porodica iz Kučeva u tradicionalnoj narodnoj nošnji

Terensko istraživanje seoskog tradicionalnog narodnog nematerijalnog kulturnog nasleđa u opštini Kučevo jeste glavna ideja projekta Istraživanje muzičko-plesnog folklornog nasleđa Zvižda.

Ova aktivnost bi bila realizovana u periodu jun-oktobar mesec 2020. godine.

Proučavanjem pomenute geokulturne oblasti uspostaviće se mreža lokalnih saradnika, a rukovodilac projekta biće etnomuzikolog Maja Radivojević, istraživač-pripravnik u Muzikološkom institutu SANU u Beogradu.

U dogovoru sa članovima tima, odabraće se različite vrste lokalnih seoskih kazivača, kako Srba, tako i Vlaha, (nosioca lokalnih muzičkih i plesnih dijalekata, kao i obredno-običajne prakse), od kojih će biti sakupljene relevantne informacije. Sa izabranim kazivačima biće urađeni intervjui i audio-vizuelna snimanja.

Sve sakupljene informacije koristiće se kako u naučnoj sferi, tako i u sferi amaterizma, kao i na širem polju prezentovanja i čuvanja kulturnog nasleđa zviškog kraja.

Tokom novembra meseca 2020. godine radilo bi se na arhiviranju sakupljene građe, transkripciji, notaciji i labanotaciji materijala, dok bi u decembru 2020. godine bila održana radionica sa predstavljanjem rezultata istraživanja.

Osnovni cilj jeste registrovanje primera muzičke i plesne narodne tradicije (aktivne i pasivne prakse), i njihova prezervacija.

Još jedan cilj jeste podizanje svesti o važnosti tradicionalne narodne kulture, o važnosti negovanja razlčitih seoskih praksi koje polako izumiru, a koje su deo ne samo lokalnih stanovnika u opštini Kučevo, već i deo našeg nacionalnog identiteta.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker