STIŽU POZIVI ZA VOJNE VEŽBE: Provеritе da li stе na spisku, ko se ne odazove, 60 dana zatvor

Poslednjih nedelja na adrese građana Srbije, vojnih obveznika stižu pozivi za vojne vežbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, sledi novčana ili zatvorska kazna.

Vojne vežbe

Ministarstvo odbrane objavilo je na svom sajtu Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

VIŠEDNEVNA VEŽBA

Centar MO za lokalnu samoupravu Čukarica, Zvezdara, Novi Beograd, Valjevo, Šabac, Kragujevac, Požarevac, Smederevo, Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Kikinda, Subotica, Zajecar, Leskovac, Kruševac i Bor: od 04. do 19.09.2023. godine,

Centar MO za lokalnu samoupravu Požarevac, Jagodina i Smederevo: od 11. do 22.09.2023. godine,

Centar MO za lokalnu samoupravu Voždovac, Novi Beograd, Valjevo, Šabac, Cacak, Požarevac, Smederevo, Kraljevo, Subotica, Sombor, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Kikinda, Novi Sad, Pancevo, Kruševac, Vranje i Zaječar: od 18.09. do 02.10.2023. godine,

Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vežbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

JEDNODNEVNA VEŽBA

Centar MO za lokalnu samoupravu Kragujevac, Požarevac, Jagodina i Smederevo: 17.09.2023. godine,

Vežba se prekida odnosno odlaže u slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

(Tpknews.com/MO)

6 Komentari

  1. Neka idu tatini sinovi,moji sigurno nece pa makar morao da dam 10.000 evra i dobijem potvrdu od lekara da su nesposobni.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker