EPS I ANTIĆ ĆUTE: „Partijska i bratijska kombinacija“ koči rad skupo plaćenog postrojenja EPS-a u Kostolcu?

Da li je postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani „Kostolac“ u funkciji ili pak ne radi kako tvrdi Marinika Tepić i dalje je nepoznanica, iako je prošlo izvesno vreme otkako je potpredsednica Stranke slobode i pravde pokrenula tu temu.

Ona je naime u četvrtak pokušala da uđe u Termoelektranu „Kostolac“ da bi proverila da li postrojenje za odsumporavanje plaćeno još pre 10 godina 130 miliona dolara radi ili ne.

Marinika Tepić tvrdi da to postrojenje ne radi već pune tri godine i da je radilo „na kratko kako bi se pokazalo da su izvođači završili radove“ ali da je ono potom ponovo zaustavljeno jer nema upotrebnu dozvolu.

Kako tvrdi Marinika Tepić upotrebna dozvola još uvek nije dobijena jer se „čeka da se partijske i bratijske kombinacije spakuju zato što je dobavljač krečnjaka zapravo taj koji treba da inkasira mnogo tuđih para“.

Ona dodaje da je zbog svega toga, prema zvaničnim podacima količina sumpora u Kostolcu 2018. godine bila veća nego prethodne.

S druge strane, u EPS-u nisu odgovorili na naše pitanje da li su tvrdnje Marinike Tepić tačne.

Istini za volju, Aleksandar Antić, ministar energetike, reagovao je na ono što je ona izjavila rekavši da je ona došavši ispred TE „Kostolac“ htela da „izmisli aferu“ kao i da za svoje tvrdnje nema dokaze.

Ipak iz Antićevog odgovora nije jasno da li je postrojenje za odsumporavanje u ovom trenutku zaista radi ili ne. Nijednom rečju to nije sadržano u njegovoj izjavi.

Ovo pitanje je podelilo ne samo aktere političkog života Srbije iz vlasti i opozicije već i stručnu javnost.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže da se eksploatacijom uglja stvara sumpor koji je štetan po životnu sredinu.

– U slučaju da to postrojenje zaista ne radi onda to jeste veliki problem. Ono što je činjenica je da reorganizacija u EPS-u nije sprovedena na adekvatan način što dovodi do niza problema u funkcionisanju preduzeća. To je osnovni razlog za spornu situaciju sa postrojenjem za odsumporavanje u Kostolcu. Ne bih se iznenadio, da zbog loše organizacije posla u EPS-u, oni koji rukovode tim sistemom ni sami ne znaju da li je postrojenje u funkciji i u kakvom je stanju – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže da je veoma teško proceniti kakva je zaista situacija sa postrojenjem za odsumporavanje u TE „Kostolac“.

– Nadležni tvrde da to postrojenje radi. S druge strane Marinika Tepić tvrdi da ne radi, ali ne iznosi jasne dokaze da je to zaista tako. U takvoj situaciji je gotovo nemoguće proceniti da li je to tako kako ona tvrdi ili ne – kaže Radosavljević.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić nema dilemu da je postrojenje u aktivnoj upotrebi.

– Marinika Tepić ima pravo da izjavljuje što želi. Međutim ne vidim u njenim tvrdnjama dokaze niti je objasnila kako ona može da zna da postrojenje ne radi i precizne podatke da je nivo zagađenja sumporom veći nego što bi trebalo da bude. Postrojenje postoji i radi i ne vidim dokaze da to nije tako. Takođe treba naglasiti da u uglju koji se kopa u Kostolcu nema toliko sumpora i da on nije toliko opasan po životnu sredinu kao sumpor iz uglja iz nekih drugih rudnika u regionu – zaključuje naš sagovornik.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker