USVOJENA NOVA UREDBA: U Požarevcu i Petrovcu na Mlavi osnivaju se Zdravstveni centri

Spajanje domova zdravlja, koji iz ruku lokalnih samouprava prelaze u nadležnost Republike, i opštih bolnica širom Srbije u zdravstvene centre biće i zvanično sprovedeno u narednim nedeljama.

Tako da će po ovoj odluci Vlade RS na teritoriji Braničevskog okruga, Dom zdravlja u Požarevcu i Dom zdravlja u Petrovcu na Mlavi preći u nadležnost republičkih organa, i ovom novom sistematizacijom na teritoriji Braničevskog okruga osnovaće se dva Zdravstvena centra.

U Zdravstveni centar Požarevac ući će Dom zdravlja i Opšta Bolnica i imaće 530 postelja. Drugi Zdravstveni centar osnovaće se u Petrovcu na Mlavi fuzijom Doma zdravalja i Opšte bolnice, i ovaj Zdravstveni centar imaće 138 postelja, dok domovi zdravlja Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Žagubica i Malo Crniće ostaće da rade van ovih centara.

Ovom uredbom propisano je, i da će se u Domu zdravlja Požarevac, za obavljanje zdravstvene delatnosti citološke dijagnostike u organizovanom skriningu na rak grlića materice, osnovati citolaboratorija. Tako da ovom sistematizacijom požarevački Dom zdravlja pokriće populaciju žena sa teritorije Braničevskog, Podunavskog i Borskog upravnog okruga.

Lekari petrovačkog Doma zdravlja sa kojima je portal “TPKNEWS” razgovarao tvrde da su im u poslednje vreme falila osnovna medicinska sredstva za rad a da je u tome posebno oskudevala služba Hitne pomoći.

Spajanje je predviđeno Zakonom o Zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je objavljena u Službenom glasniku.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker