POSLOVANJE JKP “VODOVOD I KANALIZACIJA: U Požarevcu, cela godina prošla bez restrikcija pijaće vode

Prošlu poslovnu godinu JKP „Vodovod i kanalizacija“ završilo je uspešno, naročito u pogledu stabilnosti vodosnabdevanja. Ono je bilo konstantno, bez ikakvih restrikcija i smanjenja pritisaka u vodovodnoj mreži grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, kao i u seoskim naseljima sa posebnih vodoizvorišta.

Foto: M.V.

Prema rečima direktora Aleksandra Dimitrijevića, u ovom preduzeću zadovoljni su urađenim na polju vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda.

„Svakodnevna kontrola i primena mera zaštite vodoizvorišta omogućili su da grad ima stabilno snabdevanje. Na polju kanalisanja otpadnih voda izgrađen je nov izlazni kolektor Fi 1000, od crpne stanice „Hipodrom“ do Brežanskog kanala, koji omogućava veću propusnost otpadnih voda u gradu. Otpočeto je sa ugradnjom modula za daljinsko očitavanje vodomera, kao i samih vodomera sa modulima“, rekao je direktor.

Epidemija virusa Korona prilično je otežavala rad i izazvala redukovanje nekih aktivnosti i reorganizaciju službi. Najteža situacija bila je u Službi održavanja mreže i hitnih intervencija, gde je hroničan manjak zaposlenih.

„Usled enormne potrošnje vode, bolovanja, manjka zaposlenih, dolazilo je do velikog broja defekata na mreži koje smo morali da rešavamo po prioritetu, pa su neka curenja trajala i više dana. Zahvaljujući zaposlenima u ovoj službi, do kraja godine otklonjeni su svi prijavljeni defekti i urađeni priključci novih korisnika na vodovodnu i kanalizacionu mrežu“, rekao je Dimitrijević.

Aleksandar Dimitrijević, direktor/Foto: M.V.

Što se tiče 2022. godine, planirano je bušenje tri duboka bunara na „Ključu“, koji bi po projektu trebali da daju po oko 10 l/s vode koja ne bi bila opterećena manganom i nitratima. Ukoliko istražni radovi potvrde očekivanja, ove godine radiće se još dubokih bunara, koji bi prestavljali srednjoročno rešenje vodosnabdevanja grada. Uporedo sa obezbeđivanjem dovoljnih količina pijaće vode sa vodoizvorišta “Ključ”, nastaviće se sa aktivnostima na dugoročnom rešavanju vodosnabdevanja. Ove aktivnosti odnose se na potecijalno vodoizvorište “Jagodica”.

„Što se tiče kanalizacije, nastaviće se sa rešavanjem problema čišćenja glavnih kolektora koji gravitiraju ka crpnoj stanici Hipodrom. Planiran je nastavak aktivnosti na projektu postrojenja za preradu otpadnih voda čija bi gradnja, nakon potpisivanja ugovora, trebalo da krene krajem godine. Takođe, nastavljamo sa ugradnjom vodomera sa daljinskim očitavanjem, kojima ćemo pokriti 35-40% naših korisnika. Nastavićemo i sa uvođenjem informaciog sistema kojim bi se objedinio rad svih službi u jedan jedinstveni sistem“, rekao je direktor.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ nalazilo se u specifičnoj situaciji što se tiče iskazivanja rezultata, jer je u periodu od februara 2020. do novembra 2021. bilo pod kontrolom Državne revizorske institucije (DRI).

„U ovom periodu ispravljano je dosta primedbi na iskazivanje finansijskih pokazatelja koji su direktno uticali na rezultate poslovanja. Ispravke su rađene za period pre dolaska DRI. U novembru je završen proces kontrole sa zaključkom da su sve ispravke urađene i verodostojne, tako da očekujemo pozitivne rezultate“, rekao je direktor.

Što se tiče gubitaka vode, oni su na nivou predhodnih godina, oko 56%. Od jeseni, uz pomoć konsultanata KfW aktivno se radi na otkrivanju potencijalnih gubitaka u mreži, proveri tačnosti mernih instrumenata i otkrivanju curenja u korisničkim šahtama i priključcima. Donošenjem Odluke o vodovodu i kanalizaciji iz juna 2021. omogućeno je privremeno evidentiranje nelegalnih priključaka i uvođenje u sistem naplate. Na ovaj način, smanjiće se učešće administrativnih gubitaka u ukupnim gubicima vode.

Ulaz u direkciju JKP „Vodovod i kanalizacija“/Foto: M.V.

„Najčešći defekti na mreži su na kućnim priključcima i oni su posledica nekvalitetnih priključaka, starih pocinkovanih cevi itd. U gradu je zamenjen veliki deo glavnih cevovoda ali tom prilikom nisu menjani i kućni priključci, što sada ima za posledicu čestih kvarova na priključnim mestima i curenja vode“, rekao je direktor.

Što se tiče kvaliteta vode sa gradskog i svih ostalih vodoizvorišta, on kaže da je zadovoljavajući. Koncentacije nitrata, nitrita i mangana su 2021. godine, i pored izuzetno velike potrošnje, bile daleko ispod dozvoljenih granica. Interna labaratorija uradila je analize preko 5000 uzoraka, a akreditovana labaratorija ZZJZ Požarevac 1500 uzoraka. U toku godine jedino odstupanje je bilo na 2 merna mesta, usled tehničkog problema koji je u kratkom roku rešen i premošćen.

DUGOVANJA

„Dugovanja potrošača imaju trend opadanja. Pokušavamo da iznađemo rešenja kako bi omogućili plaćanje po reprogamu, opomenama neredovnim platišama, isključenja korisnika i kao krajnju meru – prinudnu naplatu“, kazao je direktor.

CENA

„Za sada se ne planira povećanje cena vode i kanalizacije. Na cenu najviše utiče cena energenata i repromaterijala, pa zavisno od kretanja cena razmotriće se mogućnost korekcije cene, ali samo u slučaju ako sve mere na smanjenju troškova i povećanju naplate ne budu dale rezultat“, rekao je Dimitrijević.

(Tpknews.com/M. Veljković)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Alo,”stručnjak” da li si ti normalan?!? Kakva,bre,uspešna godina,kaiva,bre ulaganja,kakve,bre, gluposti?!?
    Požarevljani piju vodu sa “konjskog bagera”,voda iz vodovoda je organoleptički neispravna!?! Šta nije jasno???!!!
    To što nesposobni direktori javnih preduzeća uz pomoć nesposobnih partijskih direktora javnih institucija falsifikuju laboratorijske analize je teško krivično delo protiv bezbednosti i zdravlja građana Požarevca,znači robija od 10.godina!
    “Fabrika vode” za grad veličine Požarevca,preko sajta AliBaba košta oko 200 000 evra! Šta nije jasno???!!!
    Nikada se ne pravi vodoizvorišta na površinskim vodama,jer je voda uvek neispravna, pametne osobe vodoizvorišta prave iz arterskih bušotina (140-200 metara) !!!

    Ali, nesposobni vlastodršci-kabadahije-lopine i nesposobni direktori javnih preduzeća i institucija samo žele da unište i opljačkaju narod!

    Već više vekova,6% psihopata i 12% psihički devijantnih osoba,vladaju nad 82% normalnih osoba! Ta,patokratija je umislila da je nedodirljiva,ali greše!!!
    Naš zadatak je da ih pošaljemo u pakao,odakle su izmileli!!!

    POBUNA DO SLOBODE!!!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker