ŠTETA VIŠE MILIONA EVRA, A DRŽAVA NEMA PARA: U opštini Golubac i Veliko Gradište njiva pod kukuruzom više nema, bašte, vinogradi i voćke potpuno uništeni!

Nevreme koje je zadesilo Braničevski okrug pre nekoliko dana, u kome su najviše stradali Golubac i okolina, dovelo je do toga da bude proglašena vanredna situacija zbog štete koja je naneta kako meštanima ovog podunavskog grada, tako i svim okolnim selima.

Foto: GU Golubac

Vanredna situacija je i dalje na snazi u opštini Golubac.

Jak pljusak praćen vetrom i gradom veličine teniske loptice, kog ne pamte ni oni najstariji Golupčani uništio je gotovo sve što su poljoprivrednici u ovom kraju posejali. Njiva pod kukuruzom i pšenicom više nema, bašte sa zasadima, vinogradi, voćke potpuno su uništene, jednom rečju, sve ono u šta su ljudi u ovom kraju ulagali, odneto je za tren oka.

U samom gradu Golupcu mnoge automobile grad je olubio, pocepao stakla, fasade zgrada su uništene, dok je gradska Biblioteka ostala bez krovne konstrukcije. Veliku štetu pretrpela je i Golubačka tvrđava, a mnoga sela u okolini Golupca ostala su bez električne energije, pa je meštanima najveći problem kako ovih dana po visokim temperaturama sačuvati i spasti sve što je po zamrzivačima. Ovaj kraj, kao i mnogi u Srbiji, poslednjim nevremenom doživeo je pravu apokalipsu.

– Meštani sela Dobra tek juče su nakon nekoliko dana od nevremena dobili struju. Zaista je teška situacija, jer ovakvo nevreme se ne pamti. Inače, nadležni iz EPS-a trenutno rade na zameni dalekovoda koji strujom pokriva selo Dobra i prva faza radova koja ide prema zaseoku Brnjica je trenutno u toku. Opština Golubac je uspela da pomogne da se taj dalekovod zameni i to se sada radi fazno, pa je zbog nevremena nastao problem oko isporuke električne energije, jer nevreme dovodi do pucanja dalekovoda. To je sada u nadležnosti EPS-a dok se radovi ne okončaju – , navode nadležni u Opštinskoj upravi Golubac.

I Komisija za procenu nastale štete svakodnevno radi na popisivanju. Trenutno se vrši procena i popisuju štete nastale na njivama i objektima.

I veliki broj stanovnika opštine Veliko Gradište su pretrpeli velike materijalne gubitke. Svi usevi – kukuruz, suncokret, pšenica, sve je uništeno. Obično šteta ne bude više od 50 posto, a sada je totalna.

– Tikvice, krompir, luk, paradajz, mirođija…sve, sve je uništeno. Imao sam 26 ovaca, bile su na otvorenom i sve do jedne je grad ubio. Takođe divlje životinje, uvek ste imali bar 50 fazana da ugledate, okrenite se oko sebe nema ništa. Rode smo skupljali mrtve, one nemaju gde da se sakriju – kaže Goran, koji je jedan od 6 poljoprivrednika iz opštine Veliko Gradište kome je oluja uništila useve, a samo jedan od njih ima osiguranje koje kako kaže, tek treba da vide koliki deo totalne štete će pokriti.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, kaže da su kiša, grad i vetar koji je duvao izazvali velika oštećenja u ovoj opštini.

– Stradali su Kusiće, Tribrode, Carevac, Ljubinje, Desine, Srednjevo, Pečanica, a najviše Češljeva Bara, Doljašnica, Makce i Garevo. Oluja je izazvala štetu na fasadama oko 15 kuća, razbijeni su i prozori. Šteta je nastala i na poljoprivrednim kulturama, uništeni su kukuruz, pšenica i suncokret, pogotovo u Doljašnici, Češljevoj Bari i Garevu, maltene 100 odsto – , rekao je Milić.

Nevreme u opštini Veliko Gradište

Šteta je ogromna, sve je izgubljeno u jednom danu, u svega 15 minuta, a neutešni građani apeluju da im se pomogne.

Neki su već počeli sa radovima na kućama kako bi sanirali štete jer im zbog ogromnih rupa na crepovima prokišnjava. Poljoprivrednici su takođe uputili apel jer, kako kažu, ni sami nemaju ideju kako može da se reši ovako nešto.

Međutim, za sada država još uvek ćuti na upućene apele, obzirom da je šteta više miliona evra. Gde da se nađu svi ti milioni, s obzirom da država trenutno u kasi nema sav taj novac.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Opština Golubac može veoma lako doći do para. Monasi iz Tumana mogu češće organizovati modne revije (presvlačenje svetog Zosima) i biće lova do krova. Postoji samo jedan “mali” problem, kako ih nagovoriti da pomognu narodu, jer narod je tu da daje njima, a ne oni narodu.

    1. Može i Nebojša Mijović i njegovi poltroni da vrate pare u Opštinsku kasu, koju su opelješili. Odakle nov džip, stanovi po Beogradu, zidanje crkve u rodnom selu, apartmani na moru, pola Žutog brega, parcele po šumi gde su vetrenjače, kuća za izdavanje i još mnogo toga… Da nije nasledio i prodao celu Crnu Goru? Neka se oduži narodu Golupca i okoline.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker