SRBI NARKO-DILERI UHAPŠENI U AUSTRIJI: Na pet plantaža 5.500 stabljika kanabisa, godišnje prodavali tonu marihuane! (FOTO)

Kriminlana grupa, među kojima je četiri državljana Srbije i jedan iz Austrije uhapšeni su zbog sumnje da su u Beču i Gracu u iznajmljenim vilama imali plantaže marihuane. Sumnja se da su godišnje prodavali tonu pomenutog narkotika.

Foto: LPD Steiermark/steiermark.orf.at

Kako navode austrijski mediji grupa je iznajmljivala vile koje imaju po nekoliko kvadratnih metara. Oblepljivali su stakla folijama, a radnici koji su brinuli o biljkama izlazili su samo u večernjim satima. Svi su imali falsifikovana dokumenta.

– Sumnja se da je grupa sa proizvodnjom počela sa radom pre dve godine i da su godišnje prodavali oko tonu marihuane. Pet osoba je uhapšeno, četiri muškarca i jedna žena, starosti od 31 do 46 godina, među njima četiri srpska državljana. Oni su nakon hapšenja odvedeni u zatvor Grac-Jakomini – , rekao je Arnulf Rumpold iz kancelarije javnog tužioca u Gracu.

Policija trenutno istražuje oko desetak drugih osumnjičenih, a za nekima se još traga. Stoga se pretpostavlja da će biti izvršena nova hapšenja.

Prema navodima loklnih medija pretpostavlja se da je kriminalna grupa već postala aktivna 2021. godine.

– Četiri državljana Srbije i jedan Austrijanac iznajmili su pet vila u Gracu i Beču. Tokom prvog pretresa jedne od vila od 563 kvadratna metra u okrugu Mariatrost u Gracu, u martu ove godine, otrkrivene su plantaže koje su bile na četiri sprata. Tom prilikom pronađeno je oko 1.500 biljaka, 20 kilograma takozvanih ostataka marihuane. Tada je uhapšen muškarac (35) – , piše austrijski mediji.

Herman Ozvirk, šef odeljenja za kriminal u vezi sa drogom objasnio je da su naknadno otkrili još devet plantaža za veštački uzgoj marihuane.

– U njima je pronađeno oko 1.500 biljaka, zatim smo pronašli 20 kilograma takozvanih ostataka. Sumnja se da je oko 40 do 50 kilograma pre nego što je otkrivena plantaža pušteno u promet. U Beču je na plantažama pronađeno 1.040 biljaka, najveća plantaža je imala 1.617 biljaka – rekao je Ozvirk.

Prilikom pretresa jedne kuće u Beču krajem maja uhapšen je muškarac (39) srpskog porekla i dvojica srpskih radnika starosti 31, 46 i 36 godina.

Prema prvim nalazima, 36-godišnjak je navodno prevodio i posredovao za iznajmljivanje imovine.

Prilikom pretresa dva stana i dve porodične kuće pronađena je i droga, falsifikovane slovačke lične karte i falsifikovane potvrde o platama, potvrdili su istražitelji.

Još jednu plantažu sa jedanaest plantaža za uzgoj i oko 1.500 biljaka inspektori su otkrili krajem juna 2023. u porodičnoj kući u Beču.

U već napuštenoj plantaži pronađeno je nekoliko džakova sa posečenim biljkama kanabisa i oko dva kilograma kanabisa.

Portparol policije je objasnio da uzgoj kanabisa u Gracu nikada ranije nije viđen u takvim razmerama. Istrage su bile posebno izazovne zbog korišćenja šifrovanih servisa za slanje poruka, objasnio je Niko Rejt iz Federalne kancelarije kriminalističke policije.

(Tpknews.com/steiermark.orf.at)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker