ČUVAJTE SE SUNCA! Narednih dana visok stepen UV zračenja u Velikom Gradištu

Toplo vreme koje nam se smeši početkom ove nedelje ima i svoje loše strane – UV Indeks je sve “crveniji” i “crveniji”.

Prema podacima RHMZ-a u Velikom Gradištu je trenutan indeks zračenja 7, dok će u ponedeljak 21. juna biti indeks 8 što znači vrlo visok, a prema podacima koji se mogu pronaći na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih dana očekuje se da indeks UV zračenja bude 10.

Čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok. Na suncu ne treba biti previše dugo, a zaštita je obavezna. Ona podrazumeva fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50.

U popodnevnim satima, kada je sunce u zenitu, treba ga potpuno izbegavati i sklanjati se u hlad ili zatvoren prostor.

KAKO SE ZAŠTITITI

  • Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova
  • Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).
  • Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa “UPF – ultraviolet protection factor” oznakom).
  • Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.
  • Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker