NIN OTKRIVA: Uhapšena policajka zbog odavanja podataka o Vučićevom drogiranom i pijanom kumu

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović uhapšena je u ponedeljak zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, a zapravo joj se na teret stavlja da je odala informaciju od nesumnjivog javnog značaja koju je MUP krio – da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene, otkriva nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Foto: Nova.rs/Vesna Lalić/Facebook/Ilustracija

NIN je imao uvid u rešenje o određivanju policijskog zadržavanja od 48 sati u kome se navodi i za koje se delo tereti policajka. U rešenju od 3. juna opisuje se da je ona kopirala dokumenta koja se odnose na saobraćajnu nesreću od 6. marta 2023. u kojoj je, kako se precizira, učestvovao Nikola Petrović.

Zatim se dodaje da ga je preko društvene mreže Tviter dostavila opozicionoj narodnoj poslanici Mariniki Tepić, koja je to javno objavila 18. juna 2023. Zapravo radi se o dokumentu-potvrdi veštačenja, koji dokazuje da je kum Aleksandra Vučića bio pod dejstvom kokaina i alkohola kada je skupocenim automobilom „meklaren“ (čija se vrednost, bez dodatne opreme, procenjuje na 540.000 evra), kršeći saobraćajne propise izazvao sudar na Dedinju. Tada je naleteo na dve žene koje je lakše povredio.

Protiv Nikole Petrovića, koji je ranije bio i javni funkcioner, direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije, krivični postupak poveden je tek posle više od dva meseca od kada je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu to zahtevalo od policije. Ovakvi postupci se u praksi odmah pokreću, a naročito kada je odmah pozitivan test na drogu i alkohol, kao u slučaju predsednikovog kuma.

Inače, policija uobičajeno i sama objavljuje podatke da li je vozač koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj ima povređenih bio pozitivan na testu za drogu i alkohol.

Postoje brojni primeri kada su objavljivani podaci o saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali kritičari vlasti, čak i ako u njima niko nije bio povređen. U nekim takvim slučajevima podaci su objavljivani i pre nego što je završen policijski uviđaj. Međutim, policija je krila ovaj podatak od nesumnjivo javnog značaja, jer je u pitanju bliska osoba najvišeg predstavnika vlasti. Još sumnjivije je što je policija odugovlačila sa podnošenjem krivične prijave protiv kuma predsednika Srbije.

Uz to, nikakav postupak za sada nije poveden ni zbog toga što je šef beogradske policije Veselin Milić u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića javno pročitao imena dece koja su bila na spisku maloletnog ubice iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Za to nema postupka iako su to tražili i roditelji dece iz škole. Više od osam godina nije poveden ni krivični postupak protiv agenata BIA koji su dostavili fotografiju zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića iz evidencije MUP-a opskurnom sajtu koji je podržavao Darka Šarića, protiv koga je ovaj tužilac vodio istragu, a čime su mu ugrozili bezbednost.

NIN je u utorak pozvao branioca uhapšene policajke Branka Ivkovića, koji je potvrdio da joj je u ponedeljak 3. jula određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i da će biti izvedena pred tužioca u Odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u sredu 5. jula.

„Nakon što iznese odbranu, biće doneta i odluka o tome da li će joj biti određen pritvor. Katarina još nije dala odbranu pa nisam u mogućnosti da iznosim detalje. Mogu da kažem da nema mesta krivičnom gonjenju. Njoj se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja, a ni jednom konkretnom radnjom u opisu nema šta je ona navodno radila. Uopšte nema bića tog krivičnog dela. Što se tiče prakse, eventualno bi mogao da se razmatra disciplinski postupak Policijske uprave Valjevo u kojoj je Katarina zaposlena. Ne znam za slučaj da se protiv bilo koga zbog ovakvih stvari vodi krivični postupak. Očigledno se radi o pritisku na nju ili ceo slučaj ima neki širi kontekst, to još ne znamo. Pretpostavljamo da je ovaj postupak poveden zbog lica koje se spominje, Nikole Petrovića, što daje potpuno drugu dimenziju celom slučaju“, kaže za NIN advokat Ivković.

Institucije u slučaju policajke Katarine Petrović su već zakazale, kao i u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je takođe iz Valjeva. Očito je da sudbine ovako hrabrih pojedinaca pre svega zavise od građana Srbije, koji poštuju njihovu žrtvu za javni interes.

(Tpknews.com/NIN)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Može Vučić da hapsi koliko god hoće ali se istina ne može sakriti. Podrška za ovu časnu i poštenu policajka. Kamo sreće da je više poštenih policajaca, ne bi ni došla država u ovo stanje kriminala i korupcije. Treba nama Eliot Nes da počisti bagru sa sve glavešinom na čelu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker