LIDERI EU ODLUČILI: Od leta na put, samo ako imate kovid-pasoš!

Lideri EU su sinoć na redovnoj video-konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvranje društva nakon pandemije.

Foto: Ilustracija/Getty Images

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lejenova je navela da će za uspostavljanje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

“Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, zaključila je.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i “političkih i naučnih” pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno, za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

“Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakicne Fajzera pokazale da zaustavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije”, kazala je Fon der Lejen.

Ona je dodala da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakcina protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potrošeno za vakcinaciju građana, što predstavlja osam procenata odrasle poulacije u EU.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker