RAS: Okončati štrajk, ili je odlazak Fijata iz Srbije sve izvesniji!

Fijat je veoma značajna kompanija za srpsku privredu i radnici bi trebalo što pre da okončaju štrajk, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, izjavio je konsultant za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije Jovan Miljković.

Stručnjak RAS-a je rekao Tanjugu da bi eventualni odlazak Fijata iz Srbije bio najgori mogući scenario, s obzirom na značaj te investicije.

– To bi bilo najgore moguće rešenje. Fijat je naš jedini proizvođač automobila i jedini proizvođač automobila u ovom delu Evrope, ali i kompanija koja generiše jako veliki ekonomski efekat, ne samo za Kragujevac već i celu državu – naglasio je Miljković.

On je rekao da je Fijat najveći investitor u prerađivačkoj industriji, najeći investitor u automobilskoj industriji, kao i naš najveći izvoznik.

Fijat je, navodi, važan i za smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita, kao i zaposlenost pošto vezuje veliki broj dobavljača, ali i dalje privlačenje stranih investicija.

– Skoro 7. 000 radnih mesta je kod direktnih dobavljača Fijata, a ti dobavljači imaju svoje dobavljače i da je sigurno blizu 10. 000 radnih mesta direktno ugroženo ovim štrajkom – naveo je Miljković.

Oni sada, prema njegovim rečima, nemaju sta da rade i bilo bi najbolje rešenje da se do dogovora dođe što je pre moguće i da se prekine štrajka kako bi krenula proizvodnja.

Država u takvoj situaciji, kaže, može da se postavi kao medijator, što ona sada i radi, kako bi pomogla da se dođe do konsenzusa oko predmeta spora.

Država je, podseća Miljković, vlasnik Fijata (Fijat – 67 odsto, država 33 odsto) i da je u interesu države da Fijat radi u što većem kapacitetu.

On ističe da je ova kriza u Fijatu eskalirala prilično brzo i da joj se još ne vidi kraj, što sve stvara negativne efekte po poslovanje te kompanije u Srbiji, ali i po markoekonomske pokazatelje države.

– RAS je veoma zabrinuta zbog ove situacije i trebalo bi da se uradi sve što je moguće da ne dođe do najgoreg scenarija – da Fijat ode iz Srbije – naveo je.

Dodaje da svaka kompanija ima svoju politiku rešavanja štrajkova i radničkog nezadovoljstva i da je zato najbolje takve situacije rešavati putem kolektivnih ugovora sa reprezentativnim sindikatima.

– Ako su sindikati bili svesni da će do toga da dođe (da poslodavac tokom štrajka ne pregovara sa radnicima) onda štrajk i nije bio najbolje rešenje – rekao je Miljković. Sada je, ističe, naročito osetljiv trenutak za štrajk, s obzirom da Fijat izbacuje novi model 500 L.

Na pitanje da prokomentariše medijske navode da bi Fijat mogao da preseli proizvodnju iz Kragujevca u svoju fabriku u Poljskoj, Miljković navodi da takav eventualni potez italijanskog proizvođača automobila ne bi bio ekonomski opravdan, kao i da bi trebalo videti i da li je tako nešto moguće na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju.

– Mene zaista čudi podrška koja stiže od sindikata iz drugih zemalja, da radnici u Kragujevcu istraju u svom štrajku, iz prostog razloga što je jedini njihov interes da što više posla dođe kod njih, a ne da ostane u Srbiji – rekao je on.

Kada je reč o stranim investitorima koji su u Srbiji dobijali podsticaje i drugu pomoć da otvore fabrike, pogone i slično u našoj zemlji, Miljković je rekao da država može da utiče u slučaju eventualnih problema, ako investitor nije ispunio obaveze iz ugovora o podsticajima.

On je istakao da do takvih situacija, ipak, ne bi trebalo da dolazi, jer je cilj Srbije da se predstavi kao što bolja destinacija za ulaganje, a ovakve vesti, kao ove o dešavanjima u Fijatu, tome ne idu na ruku.

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske FIAT grupe su 2008. godine potpisali u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku Zastava u ukupnoj vrednosti od oko 950 miliona evra.

U Palati Srbija ugovor su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik FIAT grupe Serđo Markione.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker