SPOJENI VELIKO GRADIŠTE I BELA CRKVA: Uprkos negodovanju meštana i javnosti, postavljen dalekovod preko Dunava

Novi dalekovod preko Dunava, koji povezuje Veliko Gradište i Belu Crkvu, izazvao je negodovanje meštana i dela stručne javnosti, jer su čelične konstrukcije – sa obe strane reke – postavljene na dva arheološka lokaliteta koji datiraju još iz rimskog perioda.

Screenshot

Reč je o ostacima tvrđave Lederata, na stenovitom platou kod Rama, te Sapaje – jedne od retkih tvrđava na levoj obali Dunava čiji se temelji nalaze na poluostrvu prekoputa Stare Palanke. I, nezadovoljni ljudi ne osporavaju važnost dalekovoda koji će u obe opštine rešiti višedecenijski problem napajanja strujom tokom kvarova i remonta, ali im smeta način na koji je to urađeno.

Pritom, Lederata je spomenik kulture od velikog značaja, relativno očuvan i istražen, dok je Sapaja, nažalost, već pretrpela ozbiljne posledice izgradnjom kanala Dunav-Tisa-Dunav i hidrocentrale “Đerdap”, pa se njen veći deo sada nalazi pod vodom. Ipak, mnogi tvrde, moralo je da se nađe drugo rešenje.

U “Elektromreži Srbije” koja je izgradila dalekovod, međutim, kažu da nisu imali alternativu, osim da odustanu od projekta čiju je mikrolokaciju odredio položaj postojećih transformatorskih stanica u Velikom Gradištu i Beloj Crkvi. Istovremeno, zbog blizine granice sa Rumunijom, da bi ostao u našim granicama, dalekovod nije mogao da “ide” prečicom. U saopštenju se navodi i to da su pribavljene sve potrebne dozvole, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu i Pančevu.

Visokonaponski dalekovod preko Dunava, jačine 110 kilovata, koštao je više od tri i po miliona evra, a – osim za krajnje potrošače u dva mesta – značajan je i za veliki broj vetroelektrana u južnobanatskom regionu, koje će tako moći da plasiraju svoju energiju.

(Tpknews.com/Novosti)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker