PROTESTNI SKUP “SRBIJA PROTIV NASILJA”: Hiljade građana šeta u tišini ka Vladi Srbije (VIDEO)

U Beogradu se održava protest “Srbija protiv nasilja” koji su inicirale pojedine opozicione stranke zbog dva masovna ubistva prošle nedelje. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a slični protesti organizovani su i u drugim gradovima u Srbiji. Počela je i protestna šetnja od Skupštine do zgrade Vlade Srbije.

Foto: Reuters

Opozicija je vlasti uputila nekoliko zahteva za zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnosti, ostavke pojedinih ministara i hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala bezbednosna situacija u zemlji i odgovornost Vlade. Dat je rok do petka da se ispune zahtevi.

U pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” prošle srede u Beogradu, maloletni K.K. ubio je devet i ranio sedam osoba, dok je u pucnjavi u selima oko Mladenovca, u noći između četvrtka i petka, 21-godišnji U.B. ubio osam i ranio 14 osoba. Oba napadača su uhapšena posle masakra. K.K. je masovno ubistvo izvršio očevim pištoljem, dok su kod U.B. nađeni arsenal oružja i bombe.

Zbog ova dva masovna ubistva, opozicija traži smenu saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televijama Pink i Hepi TV koje promovišu nasilje, hitno ukidanje rijalitija. Traže ostavke ministra policije Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, a zahtevala se i ostavka ministra prosvete Branka Ružića koji je u nedelju podneo ostavku.

Protest su incirale poslaničke grupe Ujedinjeni, Zajedno, Narodna stranka, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, dok deo desnice – Zavetnici i POKS – nisu podržali skup.

Vlast je optužila opoziciju za politizaciju dve tragedije.

Protesti u Novom Sadu: Poslato cveće Dunavom za Beograd

Okupljeni na današnjem novosadskom protestu “Sve mora da stane” krenuli su u komemorativnu šetnju, kojom će odati počast žrtvama tragedija u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu.

Skup je počeo na Trgu slobode minutom ćutanja za žrtve, odakle se krenulo u šetnju ka Varadinskom mostu, navodi portal 021.

Ideja je da se sa mosta baci cveće u Dunav i tako “pošalje za Beograd”.

Ljudi na čelu šetnje nose transparent “Sve mora da stane”.

Skup su organizovali Građanski pokret Bravo, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Europolis, Most solidarnosti, Osa, Savez antifašista Vojvodine, Šodroš Survajvor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Demokratska stranka, Narodna stranka, Nova – Da se struka pita, Srbija centar, partija Zajedno i Zelena mreža Vojvodine.

Kao odgovor na dva masovna ubistva, vlast u Srbiji donela je nekoliko mera koje bi, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da doprinesu “razoružavanju Srbije” i smanjenju oružja u legalnom posedu, kao i nelegalnog oružja.

Na snazi su dvogodišnji moratorijum na izdavanje novih i revizija postojećih dozvola za oružje, povećane su kazne za nelegalno držanje oružja i onima koji imaju neregistrovano oružje u svom posedu dat je rok od mesec dana, počev od 8. maja, da oružje bez posledica predaju policiji.

Takođe je pojačano prisustvo policije u školama.

U ponedeljak je obnovljena nastava u školama u Srbiji, izuzev u OŠ “Vladislav Ribnikar” gde je ponovni dolazak đaka najavljen za sredu 10. maj – nedelju dana posle masakra.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker