SNS BISER: Nedinić svečano otvarao banderu, bežao od građana, sad kaže da je zagađena reka Mlava super!

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić, organizovao je konferenciju za novinare kako bi odgovorio ekološkim aktivistima koji su protestovali prošle nedelje zbog zagađenja reke Mlave.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić skroz desno/Foto: Facebook

Umesto da se sastane sa predstavnicima udruženja građana, Nedinić im se obratio sopštenjem objavljenom na sajtu opštine. U tom monologu Nedinić kaže da situacija na reci Mlavi nije kritična i da ne prihvata optužbe da je opštinska vlast jedini krivac.

Ivan Milosavljević je na prošlonedeljnom protestu rekao da svrha protestnog skupa da se upozori lokalnu vlast da je krajnje vreme da svoje obaveze ispunjava.

– Obaveze se odnose na usvojenu građevinsku inicijativu kojom je traženo da se sve MHE uklone sa prostornog plana i strateških dokumenata opštine. Da se ukloni brana u Ždrelu koja je nelegalno sagrađena od strane privatnog lica i za koju već postoji rešenje o rušenju. I da se kao treće, možda i najvažnije izradi strateška i kumulativna studija o uticaju već izgrađenih MHE u opštini Žagubica – , zatražio je Milosavljević.

On je za reku Mlavu rekao da više nije planinska kao što je to nekada bio slučaj, da nije čista i bistra, puna je algi, žabokrečine i usporena. Takođe je podsetio das su se dešavali pomori ribe u više i da je potrebno da se utvrdi krivac za to. A ukoliko je to MHE, Milosavljević smatra da joj treba zabraniti rad.

– Od naše opštine tražimo hitno rešavanje a ako oni to ne urade, mi ćemo kao narod da se organizujemo u mlavsku vojsku i da umesto njih tražimo sve to.Sve priče padaju u vodu kada pređete preko mosta li kada dođete da pecate na Mlavu kroz Petrovac, tu se vidi koje je boje, vidi se da nema ribe, vidi se vegetacija koja se menja. To više nije brza planinska reka. Nije čista, ima puno žabokrečine, puno trske, puno algi. Očigledan je i manjak kiseonika, zbog procesa koji se dešavaju na akumulaciji brane u Ribarskoj klisuri, posledice su ono što vidimo ovde – kaže on.

Udruženje građana “I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi” javno je pozivalo predsednika opštine Petrovac na Mlavi, gospodina Duška Nedinića, da pozove predstavnike svih udruženja, organizacija i grupa građana koja se bave zaštitom životne sredine za pregovarački sto, radi iznalaženja trajnog rešenja za spas i očuvanje reke Mlave.

Iz ovog udruženja zahtevaju hitan inspekcijski nadzor nad farmom svinja i svim potencijalnim zagađivačima reke, saradnju opštine Petrovac i Žagubica na nivou stručnih i inspekcijshih službi i da se što pre počne sa rešavanjem problema. Zatim, raspisivanje konkursa za izradu kumulativne strateške studije o bezbednosti i uticaju MHE u susednoj, uzvodnoj opštini Žagubica, na životnu sredinu, brisanje iz Prostronog plana svih minielektrana i rušenje postojeće u selu Ždrelo.

Takođe, ovo udruženje se obratilo Ministarstvu ekologije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi republike Srbije i Zavodu za zaštitu prirode u Beogradu. U tim obraćanjima osim upozoravanja na veoma loše stanje u kome se nalazi reka Mlava, građani su tražili pomoć od nadležnog ministarstva za zaštitu reke Mlave.

Udruženje građana “I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi” pozvalo je predsednika opštine Petrovac na Mlavi, Duška Nedinića da na konferenciju za novinare pozove predstavnike svih udruženja, organizacija i grupa koje su aktivne na očuvanju Mlave, da sednu za pregovarački i da se što pre nađe delotvorno rešenje ali do očekvanog razgovora nije došlo.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić na konferenciji za novinare usmeno je pružio podršku građanima koji brinu o reci po kojoj opština nosi naziv. Rekao je da se ne razume baš u sve detalje ali da reka nije zagađena.

– Objekat koji postoji u Ždrelu je prelivna brana, a ne MHE. Sa druge strane, nemam ni moć niti mogućnosti da utičem na dešavanja i politiku u drugim opštinama. Verujem da su u susednoj opštini svesni uticaja MHE, ali ja zaista ne mogu da se mešam i da utičem na bilo koje stvari u toj opštini ili bilo kojoj drugoj. To sam rekao i pre par godina, to i sada ponavljam. Dakle niti sam davao lažna obećanja tada, pa tako neću ni sada. To je prosto stvar koja je van mojih mogućnosti – , napisao je je Duško Nedinić u saopštenju.

– Nije dovoljno pružiti podršku usmeno i razgovarati sa predstavnicima Srbijavode iz Beograda i Vodoprivrede iz Požarevca. Potrebno je da se razgovara sa predstavnicima ministarstvima ekologije i poljoprivrede, vlade Srbije, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pravnim licima koja ispuštaju otpadnu vodu u Mlavi. Udruženje nije za proterivanje pravnih lica koja su zagađivači. Izneli smo predlog svim državnim institucijama, da svaki zagađivač izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i tako prečišćenu otpadnu vodu da ispuštaju u Mlavu. Predlog sadrži i to da 70% finansijskih sredstava kroz subvencije bude iz domaćih ili stranih izvora finansiranja, 30% sredstava da ulože zagađivači iz sopstvenih sredstava. Odgovor iz Kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi nismo dobili da li prihvataju ili ne da razgovaramo. Razgovorom se može rešiti dobrim delom svi problemi, ćutanjem se samo gomilaju sve više – prokomentarisao je konferenciju za medije peredsednika opštine Petrovac na Mlavi, Danijel Grujić iz udruženja “I mi se pitamo – za opštinu Petrovac na Mlavi”.

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker