ISPRAVKA JIG POŽAREVAC: Da li će JKP Vodovod dugovati više od 300.000 evra zbog raskida ugovora o zakupu pre roka?

Pokret Jasno i glasno obavestio je javnost o posledicama preseljenja javnih preduzeća – JP Komunalne službe i JKP Vodovod i kanalizacija u zgradu koju je Grad kupio, a koja je pripadala “Komercijalnoj banci” u iznosu nešto većem od sedamdeset miliona.

Istovremeno su obavestili javnost o mogućim novim aktima nedomaćinskog ponašanja i štete po budžet grada i javnih preduzeća.

– Obavestili smo javnost da je sporna sudbina ugovora o zakupu luksuznog prostora u ulici Voje Dulića, imajući u vidu da je JKP Vodovod i kanalizacija ovaj prostor zakupio na 10 godina, a kod ugovora zaključenih na određeno vreme najčešće postoji obaveza naknade štete zbog preuranjenog raskidanja, ili isplata takozvanih “penala”. Sporni ugovor je tako predviđao da je, ukoliko se zakup raskine u prve četiri godine, dužnost zakupca da plati iznose zakupnina za sve četiri prve godine, a zaključno sa 5.5.2024. godine. Međutim, izostavljanjem nule u pomenutom saopštenju, učinjena je značajna greška – navodi se u novom saopštenju.

Naime, kako su dalje naveli, u dosadašnjem periodu Vodovod je platio na ime zakupa oko 24.456.762,00 dinara, budući da je bio u zakupu oko 19 meseci, po mesečnoj zakupnini od 1.287.198,00 dinara. Imajući u vidu da je u slučaju raskida u prve četiri godine dužan platiti iznose zakupnine za prve četiri godine, a da je isplatio iste za 19 meseci, ukupan dug ili šteta koji je po osnovu ugovora dužan da naknadi iznosi 37.328.742,00 dinara ili oko 313.686 EUR i to pored do sada plaćenih zakupnina.

– Navedena ispravka je ključna i velike važnosti, obzirom na okolnost da je naše prvobitno saopštenje iznelo podatak o desetostruko nižem iznosu, te smo odgovorni da navedeno ispravimo i prema građanima i prema medijima. Tek imajući u vidu navedenu korekciju, dolazimo do razmera ukupnog štetočinskog postupanja. Po osnovu samog ugovora, kao i onog što je plaćeno i što treba biti plaćeno, proizilazi da će po osnovu zakupa Vodovod platiti ukupan iznos od 61.785.504,00 dinara ili oko 528.081 EUR. Tako je u sadejstvu grada i javnog preduzeća istovremeno došlo do: štete po grad i Vodovod u navedenom iznosu, te do kupovine objekta “Komercijalne banke” za iznos samo nešto veći od navedenog, iako se adekvatan prostor mogao pribaviti u svojinu odmah, te tako izbeći troškovi zakupnine – piše između ostalog u današnjem saopštenju.

Na kraju, i dalje ostaje pitanje za gradsku vlast kao osnivača i javno preduzeće da li su odredbe o penalima ostale na snazi ili su modifikovane, ili su pak ta sredstva isplaćena.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker