POČEO “LIMES”: Kongres arheologa u Viminacijumu

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, nekadašnjoj metropoli rimske provincije Gornje Mezije nadomak Kostolca, počeo je Međunarodni 24. LIMES Kongres u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda koji okuplja vodeće naučnike sa svih meridijana.

Naučno istraživački centar Viminacijum

Arheolozi koji će dolaziti u Viminacijum smenjivaće se u tri grupe a prva grupa je već pristigla. Naučni radovi obavljaće se u 4 sesije, koje će se odvijati u okviru Naučno-istraživačkog centra Domus Scientiarium i novoizgrađenog Limes Parka u Arheološkom parku „Viminacijum“ do 9. septembra.

Očekuje se dolazak više stotina svetskih istraživača iz 45 zemalja, sa prostora svih 6 kontinenata, koji se bave vojnim aspektima rimskog društva i države. Veliki broj naučnika biće smešten u rekonstruisanom legijskom logoru, a boraviće u vojnim barakama, čiji izgled odgovara onima od pre 2.000 godina.

Deo učesnika biće smešten u Naučno-istraživačkom centru i Limes parku, a ostali će boraviti u privatnim smeštajima i hotelima u okolnim mestima, Požarevcu i Velikom Gradištu.

Uvodno predavanje ovog događaja, a ujedno i svečano otvaranje Kongresa, održano je 2. septembra, u Sali Heroja, na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Podsećanja radi, direktor Arheološkog instituta SANU dr Miomir Korać, koji rukovodi radovima u Viminacijumu, podseća da je pre godinu i po u Vašingtonu boravila grupa srpskih istraživača koji se bave bionaukama, matematičkim naukama i arheologijom kada su se američki arheolozi zainteresovali za Viminacijum.

Korać je najavio dolazak elitnih istraživača iz najvećih američkih laboratorija i dekani fakulteta sa kojima će biti organizovana radionica posvećena bazama podataka u arheologiji, bio i matematičkim naukama.

Prvog dana, prema rečima Koraća, američke istraživače će u Viminacijumu upoznati sa domenima arheologije u bazama podataka, pošto Viminacijum ima na stotine hiljada predmeta i dobar je primer za to. Program naredna dva dana biće organizovan u Palati Srbije gde će im se pridružiti još 300 istraživača sa šireg prostora Balkana.

Korać je naveo da je NSF odobrio 100.000 dolara za putne troškove i boravak svojih istraživača.

– Obično daju daleko manje sume. Sličan događaj su organizovali pre dvadesetak godina u Izraelu i to je nešto što je jedinstveno -, istakao je Korać, ocenivši radionicu „Data science“ kao jedinstven naučni događaj i priliku za susret sa američkim naučnicima.

Interesovanje američkih naučnika za dolazak u Srbiju, Korać je objasnio činjenicom da je Viminacijum u arheologiji jedinstven model kako treba razvijati arheološki lokalitet.

– Na lokalitetu Viminacijum vrše se dugotrajna arheološka iskopavanja. Samo smo iskopali 14.000 grobova i samo u njima imamo stotinak hiljada predmeta, a predmeti koji su vezani za istraživanje grada i okoline grada predstavljaju na stotine hiljada novih artefakata koji ulaze u baze. To su velike baze i sa američkim stručnjacima ćemo razgovarati kako da ih učinimo vidljivijim -, izjavio je Korać.

On je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje sa vodećim istraživačima iz oblasti arheologije.

– Dolaze istraživači iz Viskonsina, sa Pen Stejta, iz Vašintona, Utaha, sa različitih strana Amerike i ovde ćemo im predstaviti šta mogu da očekuju od budućih iskopavanja u Viminacijumu. Imamo dokaze o postojanju foruma, carske palate, hipodroma, sve su to veliki obkjekti i siguran sam da ćemo pojedine od tih istraživača zainteresovati za zajedničku saradnju -, izjavio je nedavno Korać.

(Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker