NEVIDLJIVI UBICA: Kad je najveće zagađenje u Smederevu, merač za kvalitet vazduha “slučajno” stane

Građanska inicijativa “Crveni bedževi” saopštila je da je, kada je zagađenje vazduha najveće, stanica koja to meri u centru Smedereva u više navrata prestajala je da šalje podatke onlajn platformama koje regustruju podatke o zagađenju.

Foto: Privatna arhiva

Na sajtovima koji objavljuju indeks zagađenosti, Smederevo je redovno u trećoj ili četvrtoj kategoriji, od kojih je prva štetna, a druga opasna po zdravlje ljudi, kaže Inicijativa.

U saopštenju se navodi da je po poslednjim dostupnim podacima, Smederevo u utorak bio grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi, ali je “slučaj hteo da baš u tom trenutku merač u centru grada prestane da radi”.

AQI (Indeks kvaliteta vazduha) izračunava se uz korišćenje podataka s lokalnih zvaničnih mernih stanica, piše u saopštenju.

Građanska inicijativa “Crveni bedževi” pita vlasti i zašto se javnost ne informiše o tom problemu i zašto lokalna vlast Smedereva hitno ne deluje u skladu sa zakonom Srbije o zaštiti vazduha, koji propisuje šta lokalne vlasti treba da čine kada je vazduh treće ili četvrte kategorije.

Inače, inicijativa “Crveni bedževi” je, kako sami kažu, kampanja za podizanje svesti građana Smedereva o problemu zagađenosti vazduha putem onlajn i direktne komunikacije. Nošenje crvenog bedža na reveru označava da građanin pripada grupi osvešćenih ljudi koji se zalažu za rešavanje ovog problema.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker