MUĆKE U OBNOVI GOLUBAČKE TVRĐAVE: Ne znaju na šta su potrošili 5,9 miliona evra!

Rekonstrukcija istorijskog objekta koštaće 8,1 milion evra, što je za 2,6 miliona evra više nego što je predviđeno.

Obnova srednjovekovne Golubačke tvrđave koštaće građane Srbije 2,6 miliona evra više nego što je predviđeno prvobitnim projektom.

Da će rekonstrukcija po novom koštati 8,1 milion evra, za Insajder.net potvrdila je Austrijska razvojna agencija (ADA), koja sprovodi obnovu ovog spomenika od izuzetnog značaja.

Obnova tvrđave, kako otkriva portal, počela je u septembru 2014, a trebalo je da se završi pre pola godine.

Produžen rok

Međutim, to se nije dogodilo, a zbog kašnjenja radova rok je produžen do kraja 2017. Kad je u junu istekao rok, od predviđenih 6,5 miliona evra potrošeno je 5,9 miliona, a neiskorišćena sredstva tada su vraćena u fondove EU, koja finansira ceo projekat. Za šta je sve trošen novac, nije utvrđeno.

Za probijanje rokova i dizanje troškova obnove tvrđave najodgovorniji su izabrani izvođači radova i stručni nadzor. Međutim, prema tvrdnjama ADA, raskidanje ugovora sa izvođačima nije bilo moguće jer bi to ugrozilo čitav projekat obnove zbog pravila fondova IPA, iz kojih je projekat finansiran.

ADA, koja je raspisala tender za stručni nadzor i izvođače, za Insajder.net kao glavnog krivca za kašnjenje radova označava loš projekat arhitekte Marije Jovin.

„Nedovoljno razrađena i sa stanjem na terenu usklađena projektna dokumentacija bila je najveći razlog za kašnjenje. Uz sve navedene poteškoće, bili smo suočeni i s otvorenim ometanjem projektanta Marije Jovin, koja je od samog starta bila neprijateljski nastrojena i potpuno nespremna za saradnju. Odbijala je da ispravi uočene nepravilnosti i nedostatke u svom projektu i u medijima iznosila neprimerene optužbe“, navode u ADA.

Idejni projekat

ADA priznaje da je idejni projekat arhitekte Marije Jovin „prošao“ tehničku kontrolu, ali naglašava da je to bilo pre nego što je ADA preuzela vođenje projekta.

Prema članu 1.7 ugovora, izvođač radova eksplicitno garantuje da je „temeljno pregledao gradilište i da smatra da je gradilište pogodno za izvođenje radova“. Čini se da se odgovor krije upravo u činjenici da bi raskidom ugovora sa izvođačima čitav projekat bio doveden u pitanje jer bi priliv novca iz fondova EU bio stopiran.

KOLIKO KOŠTA ČIŠĆENJE?

O tome kako su izvođač i stručni nadzor dizali troškove najbolje pokazuje primer raščišćavanja zelenila i seče drveta koje je raslo u kuli 4 Golubačke tvrđave. Naime, Insajder.net je objavio da je za raščišćavanje zelenila na kuli 4 i seču drveta bilo potrebno čak 1.560 sati, uz trošak od 16.380 evra. Međutim, ADA tvrdi da je ovaj posao Ornament uradio za 50 odsto manje vremena i za to dobio skoro upola manje novca – radio je 851 sat i za to je plaćen 9.043 evra. Ipak, i taj umanjeni trošak je desetostruko veći od projektom predviđenih 60 sati rada i troška od 600 evra.

TPKNEWS/Nebojša Mandić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker