DOBRO SE ZAVRŠILO: Operisana beba Jehovinih svedoka iz Požarevca

Beba iz Požarevca, čiji su se roditelji protivili da primi transfuziju pozivajući se na verske razloge, operisana je, nalazi se na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu i uspešno se oporavlja.

Ilustracija / Foto: Profimedija

Da bi lekari ipak spasili život novorođenčetu, u tom trenutku starom samo četiri dana, Centar za socijalni rad iz Požarevca privremeno je roditeljima, koji su inače Jehovini svedoci, oduzeo starateljstvo. Zahvaljujući toj odluci dečak je uspešno operisan, a zbog požrtvovanosti hirurga tokom same intervencije, dete nije ni moralo da primi tuđu krv i plazmu.

Prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj potvrdio je da se novorođenče, staro 16 dana, uspešno oporavlja na odeljenju neonatalne poluintenzivne nege.

“Za intervenciju su bile obezbeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj deteta”, kratko je prokomentarisao prof. dr Radojičić.

Beba je 12. novembra, dan nakon rođenja, prevezena na Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj sa Instituta za neonatologiju, zbog specijalizovane dijagnostike i lečenja.

Kod deteta se nije razvila prečaga, odnosno dijafragma, zbog čega su se abdominalni organi našli u grudnom košu i na taj način gurali srce. To je iziskivalo hitnu operaciju, na koju su roditelji pristali. Međutim, kada im je objašnjeno da postoji velika šansa da će tokom operacije dete morati da primi krv, nastao je problem. Roditelji nisu hteli da potpišu saglasnost za to.

“Kada su hirurzi čuli da roditelji ne dozvoljavaju da im dete primi krv tokom intervencije, nisu želeli da uđu u operacionu salu i tako rizikuju detetov život. Sa roditeljima je razgovarano više puta. Imali su prilike da pričaju sa svim čalnovima tima koji bi učestvovali u intervenciji. Videlo sa da vladaju materijom i da su znali dosta o zdravstvenom problemu njihove bebe. I njihov starešina je čak bio prisutan na tim sastancima, ali se uopšte nije mešao. Roditelji su bili svesni svega što može da se dogodi njihovom detetu, ali jednostavno nisu mogli da odobre transfuziju krvi, jer bi bili izopšteni iz zajednice. Znali su i da će im Centar za socijalni rad privremeno oduzeti dete zbog toga. Ali, jednostavno nisu mogli da kažu “da””, prepričava izvor koji je bio upućen u dešavanja u ovoj dečjoj klinici.

To se upravo i dogodilo, jer je bolnica morala da se obrati Centru za socijalni rad u Požarevcu, koji je doneo privremenu meru o starateljstvu, kako bi lekari mogli da spasu život detetu.

Nakon uspešno obavljene intervencije dečak je prebačen na intenzivnu negu, gde roditelji nisu mogli da budu konstantno sa njim, ali su ga posećivali. Kada je izašao sa intenzivne nege, majka je stalno uz njega.

Iako je roditeljima privremeno oduzeto starateljstvo nad detetom, mala je verovatnoća da će Centar za socijalni rad pokrenuti postupak za oduzimanje detetam. Veća je šansa da, kada se završi lečenje i kada socijalni radnici završe proveru, roditeljima vrate starateljstvo.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker