VELIKO GRADIŠTE: Izložba policijskih oznaka i amblema iz čitavog sveta u Narodnom muzeju (VIDEO)

U petak 03. marta, u prostorijama Narodnog muzeja Veliko Gradište, pred brojnim posetiocima, otvorena je impresivna izložba policijskih oznaka i amblema iz celog sveta, Gradištanca Aleksandra Đuričića.

Foto: Narodni muzej VG

Posetioci su imali prilike da vide ambleme iz 97 zemalja sveta (od ukupno 193), među kojima i obeležja sa takozvanih egzotičnih destinacija kao što su Kiribiti, Palau, Vanuatu i mnoga druga.

Izložba je postavljena tako da oslikava ambijetalnu celinu u kojoj se eksponati nalaze i u samom muzejskom prostoru, a podeljena je na četiri osnovna dela. U prvom se nalaze oznake Srbije, zatim bivših jugoslovenskih republika, Evrope i na kraju, u četvrtoj celini postavljeni su amblemi iz ostatka sveta. Interesantno je pomenuti da zakon ne dozvoljava da postoje dva identična amblema na planeti.

Ideja ove postavke bila je i da se, u prostoru gde su inače postavljeni eksponati iz antičkog perioda, sada pokaže jedna nova sakupljačka mogućnost kao što su policijske oznake i amblemi, a ujedno potencira edukativni karakter izložbe.

Foto: Narodni muzej VG

“Cilj izložbe je da bude podsticaj za ljude koji sakupljaju, sistematizuju i čuvaju za neka buduća pokolenja ono što je njihov trenutni hobi, a u budućnosti može da postane objekt obožavanja. Kao što možete da vidite nismo slučajno ovaj korintski stub u centralnom delu muzejskog prostora zaštitili policijskom trakom, simbolično je to ideja zaštite kulturnog nasleđa. Kada smo otvorili muzej u Velikom Gradištu 28. januara 2013 godine, mi smo za braću Đorđević – naše Gradištance i dobrotvore napisali da ‘sakupljanje ne čini sakupljača slepim već svevidećim’. Ova misao se može primeniti i na kolekciju policijskih oznaka i amblema Aleksandra V. Đuričića.“, rekao je direktor Narodnog muzeja, Dragan Bogičić, u uvodnom obraćanju.

Inače, 1886 godine je osnovana polu–gimnazijska zbirka starina u Velikom Gradištu koja je u samom početku brojala oko 200 eksponata. Ovaj podatak objavljen je u časopisu “Starinar“ Srpskog arheološkog društva.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker