NEMA IZUZETKA I NEMA OPRAVDANJA: Ko se ne vakciniše, plaća 150.000 dinara!

Domovi zdravlja u Srbiji šalju na kućne adrese plave koverte s pozivom za vakcinaciju. Ko se ne odazove, platiće 150.000 dinara.

grip

Jedan od primera je i Dom zdravlja Vršac, koji je nedavno poslao obaveštenje građanima rođenim 1992. godine u Vršcu da se vakcinišu od zaraznih bolesti s upozorenjem da će, ukoliko se ne odazovu, platiti kaznu od 450 do 6.000 dinara.

Mora da se poštuje

Međutim, ispostavilo se da su ti obrasci stari jer,  po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne su čak tri puta veće – od 30.000 do 150.000 dinara.

Direktorka DZ Vršac dr Rodika Petku objašnjava da novi obrazac nisu imali.

-Obrasce daje Zavod za javno zdravlje iz Pančeva i to svi domovi zdravlja imaju i trebalo bi svi da rade na isti način kako bi se uradila imunizacija i vakcinacija stanovništva. U ovom slučaju poslati su obrasci na 500 adresa za antitetanus terapiju. Odnosno, tetalfan i tetabulin. Recimo, neko se povredio i primio je antitetanus vakcinu, nakon mesec dana ide druga doza, treća na godinu dana i četvrta na deset godina. Dakle, to je terapije iz četiri doze i kada počnete, obavezno je završite. Ako se ne poštuje i ako se neko povredi opet, a nije se odazivao na redovne doze, terapija mora da počne ponovo i onda su to bačene pare i doze – navodi dr Petku i objašnjava:

-Pacijent se povredi, primi prvu dozu i zaboravi, Mi vodimo evidenciju i po zakonu smo dužni da ih obavestimo da vakcina ne bi propala. Neki kojima smo poslali treba da prime drugu, neki treću dozu.

Ona objašnjava da kazne ne naplaćuje dom zdravlja, već sanitarna inspekcija zavoda za javno zdravlje postupa po zakonu.

-Sanitarna inspekcija dva puta godišnje skuplja dokumentaciju. Inspekcija prvo šalje opomene onima koji se nisu odazvali.

TPKNEWS/Kurir

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker