ULTIMATUM ZAPADA: Srbiji traže da do nedelje preda svu društvenu i državnu imovinu Kosovu ili nema ulaska u EU!

Zapad je, po svemu sudeći, postavio ultimatum Srbiji da se odrekne imovine Telekoma. Đurić preti ostavkom, ako srpska vlada prihvati ultimatum.

EU and Serbia
Ili Trepča i Telekom ili nema ulaska u EU / Foto: Profimedia

Istovremeno kosovski premijer Mustafa poručuje da je Rudarsko-metalurški kombinat “Trepča” u vlasništvu Kosova, i da se o tome “ne može pregovarati”.

Pred Srbiju je postavljen težak i ozbiljan ultimatum, jer se traži da se odrekne imovine Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao novinarima da Beograd do nedelje treba da se izjasni da li prihvata ili ne prihvata “nakaradan predlog sporazuma o telekomunikacijama”.

Od nas se traži još mnogo gore, da se odricanjem imovine, kad je reč o Telekomu Srbija, složimo sa time da sva naša imovina na Kosovu i Metohiji više nije naša, već da pripada insitutucijama samoproglašene, nelegalne, lažne države u Prištini“, rekao je Đurić.

On je istakao da je taj ultimatum neoprihvatljiv za njega i da će, ako Vlada Srbije ipak odluči drugačije, biti prinuđen da napusti funkciju glavnog pregovarača sa Prištinom i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je dodao da su u Vladi Srbije bili ozbiljni i teški razgovori o tome šta i kako dalje u vezi sa ovim.

Podsećajući da je delegacija Beograda prošle nedelje vodila razgovore sa Prištinom u Briselu o primeni sporazuma o telekomunikacijama, Đurić je naveo da se “nešto vrlo čudno desilo” kada je bukvalno u toku noći između četvrtka i petka “papir koji je stajao na stolu potpuno promenjen”.

“Očigledno je da se neko sa strane, neko ko nije ni EU ni Priština umešao da bi ove razgovore učinio neuspešnim, da bi možda time postigao neki drugi politički cilj i da bi Srbiju izložio pritisku kakvom do sada po ovom i po mnogim drugim pitanjima nije bila izložena”, rekao je Đurić.

On je naveo da je Srbija suočena sa zahtevom da prihvati ovakve skandalozne i neprihvaljive uslove, da joj se otme imovina i imovina Telekoma Srbija, da se onemogući normalno komuniciranje i da se na taj način uspostavi presedan, a onda takav model preslika i na energetiku.

Po istom modelu bi nam oteli i Gazivode i druge elektronergetske potencijale i drugu društvenu i državnu imovinu. Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od evrointegracija, nema nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi“, rekao je Đurić.

Na pitanje ko je i kada uputio takav ultimatum Srbiji, Đurić je rekao da se to dešava u poslednjih dva ili tri dana, kao neposredan deo razgovora koji su vođeni prošle nedelje u Briselu i razgovora koje je premijer Srbije ovih dana vodio sa različitim međunarodnim zvaničnicima.

On smatra da je to što je Srbiji dato da se do nedelje izjasni o tome da li prihvata ili ne prihvata nakaradan predlog sporazuma kojim bi imovina Telekoma Srbija bila prebačena na Prištinu i da signal ne pokriva celu teritoriju Kosova, dovodi srpske građane u položaj građana drugog reda, a imovinu Srbije bi se trajno od nje otuđila.

“Srbija je suočena sa teškim izazovom i teškim ispitom. Mi moramo da se borimo za to da za naš narod izborimo najbolje moguće uslove na Kosovu i Metohiji da može da opstane. Moramo da zaštitimo, bez obzira na sve pritiske, našu državnu i narodnu imovinu na Kosovu i Metohiji. Uveren sam u to da to ne možemo da učinimo prihvatajući neprincipijelne ultimatume”, smatra Đurić.

On je naveo da, kada predstavnicima EU ili predstavnicima Prištine predstavnici Beograda postave pitanje šta Srbija dobija time, odgovor je uvek ćutanje.

MUSTAFA BI DA OTME TREPČU, RADNICI BLOKIRALI PUT!

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na sednici vlade da je Rudarsko-metalurski kombinat “Trepča” u vlasništvu Kosova i da se o tome ne može pregovarati. Tokom sastanka, vlada je odobrila Nacrt zakona o Trepči, koji je prosleđen Skupštini Kosova, prenosi Radio televizija Kosova.

Mustafa je rekao da bilo potrebno dosta vremena da se izradi Zakon o Trepči i dodao da je komisija koja je izradila Nacrt zakona uradila to na profesionalan način.

Predsednik Vlade Kosova je naglasio da je napravljeno najbolje rešenje za “Trepču”.

On je još jednom ponovio da je “Trepča” imovina Kosova i da ona ne može biti predmet nikakvih pregovora.

“Imovina je u vlasništvu Kosova, o pitanju “Trepče” se ne može pregovarati”, rekao je Mustafa.

Predlog nacrta zakona o Trepči trebalo bi da se uskoro nađe na dnevnom redu skupštine, odlučilo je u ponedeljak predsedništvo skupštine. Vladajuća koalicija je uverena da će nacrt biti usvojen na prvom čitanju, dok se predstavnici opozicije i Srpske liste još uvek ne izjašnjavaju o tome kako će glasati, jer nisu imali uvid u nacrt ovog zakona.

Radnici Trepče su juče na 15 minuta blokirali magistralni put Priština-Raška koji prolazi kroz Zvečan, u mestu Rudare, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog namere da u proceduru Skupštine Kosova uđe Zakon o Trepči. Okupljeni su ocenili da kosovska vlada pokušava da sprovede pravno nasilje nad kombinatom Trepča, zbog čega su zatražili od državnih organa Srbije zaštitu i uključivanje u rešavanje ovog problema predstavnika medjunarodne zajednice.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker