POŽAREVAC: Proslavljen 15. oktobar, Dan oslobođenja (VIDEO)

Ovogodišnja svečanost je najpre počela prijemom u Gradskom zdanju, a potom su delegacije u čast poginulih heroja odale poštu i položile vence kraj spomen obeležja u gradu.

dan-oslobodjenja-pozarevac

Petnaestog oktobra, Požarevac je oslobođen od Austrougarske, Nemačke i Bugarske u Prvom svetskom ratu, a od Nemačke i njenih saveznika u Drugom svetskom ratu. Taj istorijski datum jedan je od najznačajnijih za grad Požarevac. Tada se tradicionalno odaje pošta slavnim precima, koji su u Prvom i Drugom svetskom ratu, za slobodu dali živote na Solunskom frontu, Kajmakčalanu, Cerskoj i Kolubarskoj bici, na Drini, Neretvi, Kozari, Sremskom frontu i drugim bojištima širom Srbije i bivše Jugoslavije, kao i na području Stiga, Mlave, Zvižda i Homolja.

Požarevački gradonačelnik Bane Spasović, pozdravio je prisutne goste u ime građana Požarevca i ujedno svojim sugrađanima čestitao ovaj kako je i sam rekao značajan dan, odnosno datum oslobođenja od okupatora i herojskog požrtvovanja boraca požarevačkog kraja u tragičnim ratovima.

dan-oslobodjenja-pozarevac. 1

Među prisutnim zvanicama bio je i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, koji je podsetio na tadašnji težak položaj srpskog naroda i rekao, da danas možemo da kažemo da smo ponosni, jer smo potomci rodoljuba kakve bi poželele mnoge zemlje.

“Delimo bol i sa drugim narodima koji su takođe dali velike žrtve, ali smo ponosni i na našu crvenoarmejsku braću koja je hrabro hrlila za oslobođenje Požarevca 1944. godine”, naveo je Popović. Svečanost je potom nastavljena polaganjem venaca kraj spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici. Vence su polozili svi prisutni gosti sa prijema i minutm ćutanja odali počast stradalnim borcima. Nakon odavanja pošte poginulima u Prvom svetskom ratu, prisutni su to isto učinili i kraj Spomen kosturnice i Spomenika poginulim rodoljubima na Čačalici u Drugom svetskom ratu.

dan-oslobodjenja-pozarevac. 2

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, odnosno predstavnici Minisatrstva odbrane i policije, ambasade Ukrajine, Rusije, Belorusije, zatim Braničevskog upravnog okruga, GO Kostolac, SUBNOR-a, Udruženja koja neguju tekovine oslobodilačkih ratova, kao i funkcioneri lokalne samouprave i članovi veća.

Za ostvarene izuzetne rezultate i dostignuća u radu na svečanoj akademiji koja je počela od 18 časova biće nagrađeni pojedinci i kolektivi, čime će ujedno biti završeno ovogodišnje obeležavanje 15. oktobra, Dana oslobođenja Grada Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker