OTVOREN GROB ISUSA HRISTA: Posle nekoliko vekova naučnici dobili priliku!

Naučnici su prvi put u poslednjih nekoliko vekova otvorili ploču za koju mnogi veruju da je na njoj tri dana ležalo telo Isusa Hrista.

hrist-grob

Originalna površina je otvorena tokom radova na restauraciji u Crkvi svetog groba u Starom Jerusalimu, piše Našenel Džiografik. Ploča nije otkrivana najmanje od 1555, piše Dejli meil.

Mermerna ploča koja je pokrivala grob je otkrivena i bili smo iznenađeni količinom materijala koju smo pronašli ispod nje. Naučna naliza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Hristovo telo – kaže Fredrik Hibert, arheolog.

Radovima rukovodi Antonio Maropolo iz Nacionalnog tehničkog univerziteta Atine.

Prema predanju, Hristovo telo je bilo položeno na ploču isečenu iz krečnjačke pećine nakon što su ga Rimljani razapeli pre više od 2.000 godina.

On je, prema zapisima, uskrsnuo tri dana nakon smrti i žene koje su došle da pomažu njegovo telo su rekle da ostaci nisu nađeni.

Ploča na koju je bio položen je deo građevine koja se zove edikula (kuvuklija), to je kapela od ostatka pećine u kojoj je bilo položeno telo Isusa Hrista nakon raspeća, nekoliko stotina metara od navodnog mesta raspeća. To je najsvetije mesto hrišćana.

Ipak, ni ta svetost nije sprečila sukobe sveštenstva.

Za održavanje različitih delova zadužene su Rimokatolička, Grčkapravoslavna i Jermenska crkva i svaka od njih ljubomorno čuva svoj zabran. Ovog puta su se usaglasili, ostavili razlike po strani shvativši neophodnost popravki na građevini koja je poslednji put rekonstruisana početkom 19. veka, nakon požara koji ju je uništio. Građevina je potom oštećena i u zemljotresu 1927.

Rekonstrukcija je odlagana u zbog nedostatka novca, a među donatorima neophodnih četiri miliona evra je i joranski kralj Abdula II. Očekuje se da će radovi biti završeni u proleće 2017.

Jednu od najstarijih crkvi izgradio je 325. rimski car Konstantin. Uništio ju je 1009. muslimanski kalif al Hakim, a krstaši su joj u 12. veku dali sadašnji izgled.

TPKNEWS/Blic

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker