Snažan zemljotres pogodio Japan i Novi Zeland, cunami udario u obalu Fukušime! (FOTO/VIDEO)

Zemljotres jačine 7,4 stepeni Rihterove skale pogodio je Japan, zvaničnici su izdali upozorenje na cunami, a talasi visine oko jednog metra su udarili u obalu.

fukusima-nuklearna-centrala

Do obale Fukušime su u toku večeri stigli manji talasi, visine od 30 do 90 centimetara, daleko manje od tri metara kako je predviđeno.

Ipak, japanski mediji upozoravaju da bi talasi mogli da se povećaju ukoliko nastave da udaraju u obalu.

U međuvremenu, zvaničnici su izdali upozorenje na cunami i u prefakturi Mijagi, gde su zabeleženi talasi od skoro 1,5 metara.

Epicentar potresa je bio u prefekturi Fukušima, na 67 kilometara od grada Ivaki, a izdato je upozorenje na talas cunamija koji bi mogao da bude visok tri metra. U upozorenju je navedeno da se radi o “morotresu“ uz napomenu da samo takva vrsta potresa može da izazove cunamije.

Dodaje se i da mali, lokalni talasi mogu da nastanu zbog potresa jačine od 6,8 stepeni, a veliki, regionalni i okenanski kod potresa snage iznad 8 stepeni Rihterove skale.

Meteorološki centar Japana je saopštio da je moguć nalet cunamija “u svakom trenutku“.

Epicentar potresa je bio u moru, blizu ostrva Honšu, na oko stotinak kilometara udaljenosti od nuklearne elektrane Fukušima, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju od pre nekoliko godina.

Sistem za hlađenje trećeg reaktora u već oštećenoj nuklearnoj elektrani u Fukušimi prestao je da radi, tačnije, prestao je da ubacuje vodu u sistem – saopštila je Nuklearna Regulatorna Agencija.

Televizija NHK je stanovništvu Fukušime saopštila da se očekuje talas visok tri metra, da smesta napuste obalsko područje, ne zaustavljaju se i ne pokušavaju da se vrate.

Talas cunamija koji je uništio veliki deoj Japana 2011. godine bio je visok 39 metara.

Posle potresa u Japanu, snažan zemljotres pogodio Novi Zeland!

Samo par sati nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Japan, potres jačine 5,4, odnosno prema nekim izvorima čak od 6,3 stepena po Rihteru zabeležen je na Novom Zelandu.

Zemljotres je pogodio Severno ostrvo, jedno od dva koja čine Novi Zeland.

Za sada nema podataka o žrtvama ili materijalnoj šteti.

TPKNEWS/Agencije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker