NEŠTO SE SPREMA: Pobuna i u policiji protiv Vučića, vojska ne odustaje od protesta! (FOTO)

Sindikat Zaposlenih Policije je nakon održanog sastanka rukovodstva doneo sledeće odluke:

policija-mup-jutub

1.Sindikat Zaposlenih Policije u potpunosti podržava protest Vojnog Sindikata Srbije koji je zakazan za dan 27.11.2016.godine ispred Ministarstva odbrane.

2.Rukovodstvo Sindikata Zaposlenih Policije će uzeti učešće na protestu Vojnog Sindikata Srbije.
Rukovodstvo Sindikata Zaposlenih Policije u potpunosti podržava sve zahteve Vojnog Sindikata Srbije i smatra da Država mora zaustaviti degradaciju Vojske RS, obezbediti zaposlenima u Ministarstvu odbrane veće zarade, bolju premu i uslove rada.

Sindikat Zaposlenih Policije će nastaviti saradnju sa Vojnim Sindikatom Srbije u cilju poboljšavanja materijalnog položaja, uslova rada i nabavke opreme za bezbedonosne snage Republike Srbije.

sindikat-policije-protest

Država mora shvatiti da ukoliko ima nezadovoljne pripadnike bezbedonosnih snaga (Policije i Vojske) koji su loše plaćeni, nemaju adekvatne uslove rada i opremu da se dovodi u pitanje bezbednost Republike Srbije i svakog građana RS.

Obzirom na učestalost provalnih krađa u Srbiji, koje se na žalost često završavaju tragično po vlasnike i članove njihovih porodica, Sindikat Zaposlenih Zaposlenih Policije uputio je dopis Vladi Republike Srbije da se usvoji „Zakon o zaštiti privatne svojine“.

Kako smo svi mi svedoci mnogobrojnih događaja gde se prilikom provalnih krađa često dešava da provalnik povredi, usmrti vlasnika kuće, stana a na žalost i čitave porodice ili se dešavaju slučajevi da vlasnici stana savladaju provalnika i da u samoodbrani nanesu povrede ili usmrte provalnika štiteći sebe i svoju porodicu.

sindikat-policije-protest-1

Trenutno važeći zakonski propisi u ovakvim situacijama nedovoljno štite život građanina, njihovih porodica i njihove imovine te iz tog razloga Sindikat Zaposlenih Policije predlaže hitno usvajanje „Zakona o zaštiti privatne svojine“ kao što postoji u Americi i koji predviđa:

-Ukoliko provalnik uđe u privatni posed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane , isti u samoodbrani i zaštite života, ličnog integriteta i privatnog poseda u slučaju nanošenja telesnih povreda ili lišenja života provalnika nisu zakonski odgovorni.

Usvajanjem ovakvog zakona sigurni smo da će se stopa provalnih krađa u Srbiji smanjiti , kao i tragične posledice po građane i njihove porodice.

Takođe navodimo da će se procenat provalnih krađa će se svesti na minimum iz razloga što će provalnici dobro razmisliti da li će izvršiti provalnu krađu a da pri tom znaju da mogu biti povređeni ili lišeni života od strane vlasnika ili članova privatnog poseda, a ujedno pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će po pitanju provalnih krađa imati mnogo manje posla i mogu se više vremena posvetiti sprečavanju drugih vidova krivičnih dela, navodi se u saopštenju.

Sindikat Zaposlenih Policije pozivao je sve medije da podrže predlog sindikata za usvajanje „Zakona o zaštiti privatne svojine“ i zajedno smanjimo procenat provalnih krađa i zaštitimo građane Republike Srbije.

Vučić poklekao

Premijer Srbije najavio je ranije danas da očekuje dogovor sa sindikatom vojske i izrazio nadu u odustajanje od protesta.

Mediji u Srbiji proteklih dana spekulisali su o mogućoj umešanosti bezbednosnih službi vojske u organizaciju štrajka, ocenjujući da je iznenadnost odluke i momenat suviše sumnjiv, te da iza svega možda stoje motivi o prevratu.

Nadležni organi nisu demantovali ni potvrdili ove navode, ali je izvesno da javnost nije upoznata sa svim detaljima.

Iz Vojske Srbije su stigle najave o mogućem štrajku 27. novembra. Međutim, sva je prilika da Vojska odustaje od protesta. Vojne sindikalce je ministar odbrane uverio da će sledeće nedelje problemi početi da se rešavaju. Konačnu odluku o štrajku Vojni sindikat donosi u utorak.

Najveći problem je, kažu sindikalci, to što je osnovica plate za 20.000 zaposlenih u sistemu odbrane manja za 47 odsto nego za druge budžetske korisnike.

„Predviđeno je i da neće biti smanjenja zaposlenih u vojnom zdravstvu. Dobili smo uveravanja da će plate porasti za najmanje pet odsto, sa tendencijom da sledeće godine bude 10 odsto“, kaže predstavnik Vojnog sindikata Novica Antić.

Svestan da to nije dovoljno za život, predsednik Vlade kaže da je to maksimalno moguće povećanje.

„Ja da povećam plate više od pet odsto ne mogu. Sa onih tri od ranije, to je kumulativno nekih devet odsto i to su plate koje su imali nekad, pre smanjenja, ali zato imamo čvrste javne finansije. Da povećam više od pet posto, da se ulagujem – neću, niti možemo, niti hoćemo“, ističe premijer Aleksandar Vučić.

Mogući štrajk u Vojsci komentariše i prvi čovek oružanih snaga Srbije.

„Vojska ima pravo da iskaže svoj stav, Vojska ne sme da štrajkuje, zato što je to služba koja ne bi smela da štrajkuje. S druge strane, svako ima svoja ljudska prava. Kao što volimo kad su zadovoljni, tako ipak treba da čujemo i zašto su nezadovoljni i kako to može da se ispravi“, napominje predsednik Tomislav Nikolić.

Konačnu odluku o štrajku Vojni sindikat donosi u utorak.

TPKNEWS/Oslobođenje/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker