Moje Gradište je lepo, ali umorno je

Poluprazne ulice i zatvorene radnje. Sunčani zraci i obasjani park mog lepog grada. Tek po neki šetač i miris kafe koji dopire iz lokalnih kafića. U njima po koja prozborena reč, smeh, sreća i briga. Sve što život čini životom i sve što se Gradištem zove. 

Foto: Srđan Dedić

Februarsko sunce nagoveštava prolećnu notu i novi početak. Početak nadanja, volje i lepšeg života. Gradištanski duh je tu, odzvanja gostoprimstvo uz toplo penušavo vino. Hladan vetar i kristalna prašina koju nosi šetalištem u centru grada, dopire do zgrada i stidljivo udara u izloge radnji.

I pored polupraznog ambijenta čuje se glas ljudi koji u prepodnevnim satima svoje vreme koriste za čašicu razgovora. Svi oni se manje više poznaju, svi oni se suštinski znaju i u ovom lepom gradu prepoznaju.

„Moj grad je lep kada je dan, ali umoran je i treba mu san…“ , reči pesme koju izvodi Anica Dobra u filmu „Crni bombarder“ opisuje i moj grad. Moj grad je zaista lep, ali njemu su podočnjaci toliko vidljivi, toliko modri… Umoran je od istodnevnosti… Umoran od letargičnih sivih oblaka dima, koji se zimi oklembese o njega. Energija je na aparatima i čeka se leto kada će se napuniti i pokrenuti moj grad.

Sve miriše na gomilu problema i gomilu sreće. Mnoštvo kontradikcije i još više paradoksalne stvarnosti. Sve je vredno i ništa nije. Sve je lepo, a mnogo toga nije. Puno optimizma, manjak realizma i brdo historije gradištanske.

Spalo je sve na čekanje leta, a to leto će uskoro doći. Tada moj grad doživi puni sjaj, nestane očaj i zasvira Carevčeva violina, zaigra se kolo, a ulice budu budne do ranih jutarnjih sati… Sve odiše životom i moj grad bude ono što tokom većeg perioda u godini nije – veliki za sve one koji odu i prethodno mali za sve one koji u njega prvi put dođu.

Moj grad je lep i treba mu san, jer do gradištanskog leta ostaje još koja noć i još koji dan…

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker