U UTORAK STIŽE VELIKI APRILSKI SNEG: Danas oblačno i hladno, sa kišom i snegom mestimično

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, a na planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Foto: Facebook/S.D.

Najniža temperatura od 1 do 6 stepeni, najviša od 4 na jugu do 11 na severu zemlje, vetar slab i umeren, severozapadni. Posle podne postepeno razvedravanje u severnim, a uveče i tokom noći i u ostalim predelima.

U Braničevskom okrugu oblačno i hladno, povremeno sa slabom kišom i temperaturom od 3 do 10 stepeni, uz slab i umeren severozapadni vetar. Posle podne postepeno razvedravanje.

Meteorolozi upozoravaju da u narednim danima dramatične promene očekuje evropski kontinent, odnosno da je reč o istorijskom hladnom udaru sa Arktika. Predviđaju jake snežne padavine na Alpima i Balkanu u utorak, i upozoravaju na pojavu mraza koji bi mogao da ugrozi cvetajuću vegetaciju.

– Nastavlja se jako pogoršanje i zahlađenje u utorak posle podne, koje bi sneg osim na planinama, ponegde čak i dosta obilan, moglo doneti nakratko i u nizije regiona – naveo je i naš meteorolog Marko Čubrilo na Fejsbuku, dodajući da ukoliko bi se trenutne simulacije ovog vremenskog modela održale, u utorak “bi donele jedan od najvećih aprilskih snegova velikom delu regiona”.

Meteorolog Đorđe Đurić potvrdio je da postoji mogućnost prodora hladnog fronta u našoj zemlji i da nas već od utorka očekuje sneg i mraz.

– Sneg će padati od utorka na planinama, a već u sredu ujutru se očekuje i u ostalim nižim predelima. On se neće dugo zadržati jer će temperature biti u plusu u toku dana, a u jutarnjim časovima kretaće se oko nule. Već od četvrtka nas očekuje toplije vreme – rekao je Đurić.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) poslao je upozorenje zbog najavljenog pada temperature i upozorio da bi jutarnji mrazevi (do -3°C) mogli da ugroze procvetale vrste i sorte voća.

– Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti, i da primene adekvatnu zaštitu – navodi se na sajtu RHMZ.

Od biometeoroloških reakcija mogući su pospanost i promenljivo raspoloženje.

Oprez se savetuje osobama sa respiratornim oboljenjima. Tegobe mogu imati srčani bolesnici pa im se preporučuje smanjena fizička aktivnost.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker