VEROVANJA I OBIČAJI: Ovo nikako ne valja da radite na Uskrs!

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, dan kada je Isus Hristos vaskrsao, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darivao večni život.

Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po gregorijan- skom kalendaru.

VASKRŠNJE SLAVLJE

Kada svane dan Hristovog vaskrsenja, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom čeljadi odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: „Hristos vaskrse!”, na šta se otpozdravlja: „Vaistinu vaskrse!” Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se dođe iz crkve kući, svi ukućani se međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube se. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko ukućani ne umeju da otpevaju vaskršnji tropar, naglas se čitaju Oče naš i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika.

Posle zajedničke molitve ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za sto.

KUCANJE JAJIMA

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani.

Tad nastaje veselje i počinje takmičenje čije je jaje najjače. Jaja se najpre tucaju vrhom u vrh, a posle šotkom u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe. Inače, u Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima (ovčarima, svinjarima) da ne bi stoka bolovala u toku godine. Prilikom tucanja se opet izgovara:

„Hristos vaskrse”, i otpozdravlja: „Vaistinu vaskrse.“ Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponu dama.

POBUSANI PONEDELJAK

Drugi ponedeljak posle Vaskr sa zove se Pobusani ponedeljak i posvećen je mrtvima. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima taj dan se obeležava kao i Zadušnice. Naime, izlazi se na groblje, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Tog dana se iznose farbana vaskršnja jaja na grob, a potom se dele sirotinji.

ŠTA VALJA, A ŠTA NE

– Za Uskrs valja ustati rano ujutru, a ne treba otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba biti pospana i nesklona poslu.

– Ujutru se valja umiti vodom u kojoj su potopljeni dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.

– Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine.

– Ako Uskrs padne pre Đurđevdana, nije se jelo jagnjeće meso.

– Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje se razmenjuju sa prijateljima.

(Alo!)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker