KUVANJE: Pakleni dani pred nama u Braničevskom okrugu

Leto, koje je počelo u sredu, već nam zadaje velike probleme vrućinama i naglim promenama temperature!

Danas u Braničevskom okrugu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren, severozapadni, krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 22, najviša oko 33 stepena.

Tokom narednih 10 dana očekuju nas temerature i do 37 stepeni, kao i pljuskovi, i upravo zbog toga smo spremili korisne savete kako da te vrućine preživite što bezbolnije.

Na teritoriji celog Braničevskog okruga narednih sedam dana biće vedro i tropski toplo sa temperaturama i do 37 stepeni, s tim što će danas u večernjim časovima biti uslova za oluje, dok nas sutra, nakon vrelog dana, tokom večeri i noći očekuje opasnost od snažnih grmljavina, oluja i nepogoda. Zato će ponedeljak biti veoma sparan dan, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a od utorka opet sunčano i veoma toplo. Indeks UV zračenja biće na visokom osmom, devetom i desetom stepenu. Što smo se naspavali, naspavali smo se, jer nas do kraja juna čak i tokom noći očekuju visoke temperature.

Ponedeljak nam donosi blago osveženje sa maksimalnom temeraturom od 33 stepena, dok će utorak već biti dan za plažu zbog maksimalnih 32 stepena, bez mogućih padavina. Tropske vrućine očekuju sve gradove i naselja u Braničevskom okrugu tokom srede, četvrtka i petka, i sa neverovatnih 37 stepeni Celizijusovih.

Foto: Screenshot

Za sve one koji planiraju da utočište pronađu na lokalnim kupalištima (bazenima, rekama i jezerima) obavezna je dobra priprema za izlazak na plažu u vidu naočara, krema za sunčanje, i to najbolje sa zaštitnim faktorom 50, barem dok ne dobijete „prvu“ boju, a onda možete postepeno smanjivati nivo zaštite. Obavezno ponesite šešire i oblačite laganu pamučnu garderobu da bi koža mogla da diše sve vreme.

U toplim danima treba izbegavati izlazak napolje u periodu od 11 do 16 časova, ali ako izlazak već ne može da se odloži, neophodna je dobra zaštita. Najbolje je poneti flašicu vode i često konzumirati po gutljaj-dva, a za one koji planiraju da idu na bazene i plaže savet je da peškir rašire u hladu i osvežavaju se sveže ceđenim sokovima i limunadama. Hronični bolesnici ne bi trebalo da se izlažu suncu u tim vremenskim intervalima bez preke potrebe, pogotovo osobe koje boluju od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, jer će njih, ali i starije osobe, nagli skokovi i padovi temperature najviše pogoditi.

RASHLADITE SE LEDOM

Ukoliko u svom domu nemate klima-uređaj, možete dve veće flaše vode, koje ste prethodno držali u zamrzivaču, staviti ispred ventilatora, sve dok se led u njima ne otopi, i tako zaustaviti cirkulisanje toplog vazduha od ventilatora po prostoriji. Da biste se rashladili, možete i nekoliko kockica leda da umotate u peškir ili pamučnu krpu i držite to kao oblogu na vratu. Takođe, slobodno možete led stavljati i u svoje napitke, ali izbegavajte alkohol, kao i veće količine kafe.

Apelujemo na sve vozače, zbog čestog izlaska iz automobila, da u svojim vozilima kontrolišu klima-uređaje, jer razlika u temperaturi u autu i van njega ne sme biti veća od 10 stepeni, pošto usled čestih skokova temperature lako može da im pozli. Ovo važi i za klima-uređaje u zatvorenim prostorijama.

Najgore što vrućina može da vam donese jeste sunčanica, a nju prate mučnine i glavobolje sa povraćanjem. Takođe, lako se može dehidrirati ukoliko se ne unosi dovoljno tečnosti, i to minimum dva litra dnevno.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker