ZAKAZANA SEDNICA PARLAMENTA: Gradištanski odbornici u ponedeljak dižu dva prsta o smenama nepodobnih direktora javnih preduzeća i ustanova

Predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište, Branislavka Šulović, za ponedeljak 1. oktobar, zakazala je 19. sednicu opštinskog parlamenta.

Kao što je “TPKNEWS” najavio pre nedelju dana, na dnevnom redu 19. sednice opštinskog parlamentaje kao prioritet je donošenje novog Statuta opštine Veliko Gradište i predlog izveštaja o ostvarenju budžeta u prvoj polovini 2018. godine.

Svi direktori javnih preduzeća i ustanova već su dobili nalog da promene svoje statute, i da predvide, da u slučaju ako skupština ne prihvati njihove izveštaje o radu, biće momentalno smenjeni.

Tako da, pred odbornicima će se naći rešenja o davanju saglasnosti na izmene Statuta Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Narodnog muzeja, odnosno dopune Statuta JU Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“.

ŠTA JE STATUT OPŠTINE

Statut opštine je “ustav” na lokalnom nivou. To je akt koji se bavi osnovnim načelima uređenja sistema vlasti na opštinskom nivou. Statutom se utvrđuje temeljni okvir uređenja. On mora biti usaglašen sa zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti lokalne samouprave. Ili, prosto rečeno, svaki direktor javnih preduzeća i ustanova ukoliko nije poslušan i privržen vladajućoj koaliciji, biće momentalno smenjen!

Kako nam je otkrio naš opštinski insajder, trenutno dva direktora (njihova imena su poznata našoj redakciji) biće sigurno smenjeni, jer su nepodobni za vladajuću koaliciju u Gradištu.

Na sednici parlamenta, odbornici će još razmatrati i predloge odluka o pogrebnim uslugama, obavljanju delatnosti zoohigijene, održavanju čistoće na površinama javne namene, upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji opštine Veliko Gradište. A, tu su i predlozi odluka o izmeni odluka o boravišnoj taksi i utvrđivanju naziva ulica.

Razmatraće se i odluke o utvrđivanju naknade za rad predsednika i članova upravnih odbora, o obrazovanju radnog tela zaduženog za praćenje lokalnog antikorupcijskog plana opštine Veliko Gradište i o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Veliko Gradište neposrednom pogodbom – bez nadoknade.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker