MINISTARSTVO POZVALO NA RAZGOVOR: Poljoprivrednici Braničevskog okruga blokirali most na Moravi kod Požarevca

Udruženja poljoprivrednika organizovala su danas u nekoliko gradova proteste na kojima je iznesen niz zahteva koji se tiču izvoza poljoprivrednih sirovina i cena pšenice i goriva. Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

Foto: Screenshot/Twitter

Protestna vožnja poljoprivrednika iz Braničevskog okruga krenula je iz Bratinca kod Požarevca nešto posle devet časova, a poljoprivrednici su traktorima prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi.

Most na reci Velikoj Moravi i magistralni pravac koji spaja Požarevac sa autoputem E-75, poljoprivrednici iz Braničevskog okruga blokirali su u 10:30 časova, a prema informacijama koje smo po objavljivanju ovog teksta dobili od potpredsednika udruženja Aleksandra Milovanovića, blokada je u toku i očekuje se dolazak predstavnika Ministarstva poljoprivrede. U blokadi je učestvuje oko 250 traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije.

Oni od Ministarstva poljoprivrede Srbije traže da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu.

– U ovom trenutku organizujemo četvrti protest u ovoj godini. Želimo da pokažemo svima da situacija nije dobra . I ovog puta poljoprivrednicima Braničevskog okruga priključili su se u protestu i vojvođanski ratari. Problem je cena suncokreta, a to je 700 evra po toni. Posle ove blokade ne očekujemo ništa. Idemo svojim kućama i njivama da vršemo suncokret. Imali smo 30 sastanaka, Ministarstvo poljoprivrede nije uradilo ništa. Prinosi suncokreta su mali, neće biti PDV-a, država će malo para uzeti – , kaže Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ Požarevac.

Seljaci su postavili šatore za osveženje a sa razglasa se čula muzika „Beogradskog sindikata“. Poljoprivrednike je posetio i podržao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsdnik stranke Zajedno.

Sukoba protestanata sa vozačima koji ne mogu da prođu od Požarevca do naplatne rampe autoputa Niš-Beograd za sada nije bilo. Saobraćajna policija je uradila sve na bezbednosti saobraćaja i učesnika protesta.

Inicijativa za opstanak srpskih poljoprivrednik organizovala je protest u Novom Sadu, a kako su javili dopisnici, okupljeni poljoprivrednici nameravali su da da odu i u dvočasovnu protestnu šetnju ispred Pokrajinske vlade i skupštine, ali ih je policija blokirala na ulazu u Novi Sad iz pravca Čeneja. Nekoliko traktora, međutim, uspelo je da stigne do Pokrajinske vlade.

Ova inicijativa je organizovala i proteste u još nekoliko gradova, uključujući i protestnu vožnju traktorima od Stare Pazove do beogradskog naselja Batajnica.

MINISTARSTVO POZVALO NA RAZGOVOR

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

– Zaposleni Ministarstva kao i do sada će uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, spremni da odu u bilo koje mesto koje poljoprivrednici predlože, kako bi dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u poljoprivredi. Verujemo da je to jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se svi suočavamo – , rečeno je za Tanjug u Ministarstvu.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Uskoro će seljaci morati da nose proizvedenu hranu na otkup za potrebe države kao posle rata i to po mizernim cenama. Niste videli budućnost već samo Vučića ispred sebe.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker