IZLOŽBA-MASTER RAD: Milenine modne kreacije

U Galeriji “Milena Pavlović-Barili” u Požarevcu otvorena je izložba Mileniinih modnih ilustracija i kreacija, koja predstavlja master rad Stefana Žarića, istoričara umetnosti iz Kule.

Izložba Milenine modne kreacije

Među eksponatima izložbe pod nazivom „Maison Barilli“ Belgrade-New York”, nalaze se haljine nastale po njenim kreacijama i ilustracije za modne časopise u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, u kojem je radila i za čuveni “Vog”.

Stefan je ovom izložbom, čiji je koautor Violeta Tomić, viši kustos Milenine galerije, želeo da osvetli manje poznati opus čuvene slikarke.

– U master radu „Modna ilustracija Milene Pavlović-Barili”, pod mentorstvom Simone Čupić, profesorke istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, hteo sam da pokažem da je Milena u oblasti mode postigla izuzetan uspeh. Dok sam boravio u Njujorku, u arhivi “Voga” našao sam naslovnu stranu na kojoj je jedna njena modna ilustracija. Istražujući dalje, utvrdio sam da je Milena jedina srpska umetnica koja je radila za ondašnje prestižne modne časopise – rekao je Stefan.

Za master rad o Mileninom modnom stvaralaštvu, on je u oktobru dobio prestižnu nagradu Spomen-zbirke Pavle Beljanski, dodeljene jubilerni, pedeseti put, za školsku 2016/2017 godinu.

TPKNEWS/M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker