USMRTILI IH PARTNERI: Tri Srpkinje ubijene u Austriji od početka godine

Od početka godine čak tri Srpkinje ubijene su u Austriji, a u ovoj zemlji je, prema izveštaju njihovih medija, bilo 12 femicida. Poslednji slučaj je misteriozna smrt Trsteničanke Suzane S., zbog čega je priveden pa pušten njen suprug.

Foto: Društvene mreže/Profimedia

Podsetimo, telo nesrećne žene pronađeno je u stanu u Beču, a suprug N. S. je dozivao pomoć. On je uhapšen pa pušten. Uzrok smrti još uvek nije poznat, a žena je imala sumnjive povrede na vratu.

– Tačan uzrok smrti se i dalje istražuje, a na Suzaninom vratu nađeni su tragovi davljenja, a registrovane su i povrede glave. Obdukcija nije sasvim razjasnila poreklo povreda. Navodi se da postoji mogućnost krivice “treće strane”, ali to nije moglo biti ni adekvatno potvrđeno niti odbačeno. Bečka policija predočila je da je obdukcija pokazala da se žena ugušila.

Crni niz počeo je u martu, kada je Nenad L. (26) uhapšen u Salcburgu zbog sumnje da je ubio svoju suprugu Dajanu Lazarević (23) iz Porodina kod Žabara. Nenad je i ranije hapšen, a čak je bio osuđen i na zatvorsku kaznu zbog nasilja u porodici.

– Nenad je došao na vrata svoje supruge od koje je bio rastavljen, a posle svađe ju je, dok su deca spavala ubio nožem. Telo je sakrio u fioci kauča, pa pozvao bebisiterku da pričuva decu. Posle toga se prijavio policiji – preneli su portali i naveli da su posle ovog zločina usledili su protesti u Salcburgu i apeli da se ovakve situacije preduprede.

Foto: Facebook/Screenshot

Stric ubijene Dajane potvrdio je da je on devojku godinama maltretirao.

– Nenad je već napadao Dajanu, a nasrtao je na tasta i taštu nožem. Već je imao prijave za nasilje, pa je čak bio i u pritvoru dva meseca. Kada je izašao dobio je zabranu prilaska na 300 metara Dajani i deci.

Naredni zločin dogodio se krajem aprila u Beču, kada je Albert L. ubio bivšu suprugu Mariju M. Zločin se dogodio na gotovo identičan način.

– Albert je nedelju dana pre toga pucao na Marijinog oca, metak mu je prošao dva santimetra od glave. Kobnog dana je sačekao da njihova ćerka (13) izađe iz stana, pa pucao u bivšu ženu dok je sin (2) bio u kupatilu – preneli su portali. Porodica ubijene je u ispovesti za austrijske medije navela da je zet bio nasilan.

Screenshot/Heute

– Marija ga se plašila, ali nije htela da ga ostavi jer je želela da deca imaju oca i majku – ispričala je Slobodanka M., majka ubijene.

25 MILIONA EVRA ZA ZAŠTITU ŽENA

Posle niza femicida u Austriji, prema pisanju portala Derstandard, zasedali su ministri zdravlja, policije, pravde i ministarka za rodnu ravnopravnost koji su odlučili da ulože 24,6 miliona evra u zaštitu žena od nasilja.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević objašnjava da se nasilje dešava svuda, pa i u porodicama koje bolji život potraže u inostranstvu.

– To je naučeno ponašanje, nešto što se nosi od kuće, što se uči u detinjstvu. U inostranstvo odlaze sa ciljem da rade i zarade, a očekuju da će živeti kao u Srbiji i da će ih žena slušati i polagati im račune. Očekivanja su prevelika, odnos se narušava, pa popuštaju kočnice, ali svakako nema nikakvog opravdanja za bilo koju vrstu nasilja – priča Stanojevićeva.

– Često se dešava da u stranim zemljama potenciraju da su nasilnici državljani zemalja sa Balkana, ali činjenica je da toga ima svuda i uvek. Marija Petronijević iz udruženja Fenomena koje se bavi borbom protiv nasilja nad ženama objašnjava da žene koje su na privremenom radu u inostranstvu ne prijavljuju nasilje jer se boje nasilnika.

– Nasilnik često preti da će nauditi i deci, a žrtve se plaše da insitucije neće reagovati, nisu upoznate sa svojim pravima, slabo govore jezik, plaše se deportacije. One tu uglavnom nemaju nikakvu podršku niti osobu kojoj bi se požalile – kaže sagovornica.

ZEMLJA SA DOBRIM SISTEMOM

Vesna Stanojević ističe da žene koje trpe nasilje u inostranstvu možda tamo nemaju blisku rodbinu kojoj mogu da se požale, ali zato imaju institucije koje će im pružiti pomoć.

– Tamo su ažurni kada je nasilje u pitanju. Zakoni su im dobri, a čini mi se da je i naš zakon o sprečavanju nasilja u porodici pravljen po ugledu na austrijski – istakla je Stanojevićeva. Marija Petronijević iz udruženja Fenomena koje se bavi borbom protiv nasilja nad ženama, saglasna je sa Stanojevićevom.

– Austrija važi za zemlju sa dobrim sistemom zaštite žrtava nasilja, a evropska mreža protiv nasilja WAVE nalazi se upravo u Beču i oni, na primer, imaju SOS službu sa jezicima nacionalnih manjina – rekla je Petronijević i dodala da će oni kao deo mreže kontaktirati sa ovom organizacijom povodom ubistava Srpkinja.

(Tpknews.com/SD)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker