EU ZA TEBE: Podrška Evropske unije Velikom Gradištu, Požarevcu i Žagubici

Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO pomoći realizaciji 19 projekata odabranih putem javnog poziva i vrednih preko dva miliona evra.

Cilj realizacije ovih projekata je da razviju i unaprede geografske informacione sisteme (GIS) u 34 lokalne samouprave. U Braničevskom okrugu odobrena su dva projekta, jedan realizuju Požarevac i Veliko Gradište, a drugi opština Žagubica.

„Uvođenjem geografskog informacionog sistema, opštine u Srbiji imaju mogućnost da obezbede jedan od osnovnih preduslova za održivi razvoj. Postojanje podataka o onome što poseduju i kojim potencijalima raspolažu opštine predstavlja osnov za ekonomsko planiranje i privlačenje investitora na lokalu. Poučeni iskustvima iz prethodnih projekata, nastavljamo sa podrškom u uvođenju GIS-a, imajući u vidu značaj ove komponente, iskazane potrebe lokalnih samouprava i neophodnost obezbeđivanja kontinuirane podrške za ove tipove aktivnosti“ rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Evropska unija će pružiti podršku procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme. Ovim će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima. Takođe, zaposleni u lokalnoj administraciji će kroz obuke biti osposobljeni za rad u GIS-u.

„EU podržava sve napore i ulaganja Vlade Republike Srbije u digitalizaciju i uspostavljanje e-usluga. U skladu sa tim GIS će pružiti nove mogućnosti lokalnim samoupravama da prikupljaju i koriste raznovrsne geografske podatke koji će povećati efikasnost u pružanju usluga građanima i investitorima. To je ono što mislimo kada kažemo „EU za TEBE“. Očekujemo da će aktivnost značajno doprineti lokalnom ekonomskom razvoju Srbije ali i daljem razvoju infrastrukture prostornih informacija u Evropi kroz EU INSPIRE inicijativu koja vrši ovu vrstu regulacije na nivou EU,“ rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Lokalne samouprave su prepoznale da kroz zajedničke inicijative mogu da promovišu svoje razvojne potencijale kao i da rešavaju zajedničke probleme te će tako čak osam od ukupno 19 odobrenih projekata biti realizovano u partnerstvu dve ili više lokalnih samouprava. Kroz razvoj GIS-a stvoriće se uslovi za unapređenje javne infrastrukture, bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa, kao i za popis i utvrđivanje vrednosti javne imovine. Kao krajnji rezultat ovih intervencija očekuje se da će se uvećati broj investicija pa samim tim i radnih mesta.

Požarevcu i Velikom Gradištu je odobren projekat unapređenje uslova za korišćenje lokalnih društveno-ekonomskih potencijala kroz GIS. Ove dve lokalne samouprave prepoznale su zajednički interes u razvoju raznovrsnog turističkog potencijala, dok se samostalno Požarevac oslanja na poljoprivredu, a Veliko Gradište na privatni sektor. Zajednička inicijativa biće usmerena na razvoj turizma i poljoprivrede u Požarevcu i promociju investicija u Velikom Gradištu.

Ovaj projekat će preko EU PRO biti sufinansiran sa 59.750 evra, dok lokalni budžeti obezbeđuju 10.600 EUR.

OpštinI Žagubica odobren je projekat pod nazivom “Promovisanje pčelarstva, kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava kroz GIS”. Projekat će omogućiti mapiranje pašnjaka i košnica putem GIS-a kako bi se stvorile mogućnosti za jednaku raspodelu pašnjaka, što je posebno važno jer je pčelarstvo zbog pogodnih uslova postalo prioritetna grana razvoja ove regije. Pored toga, od 2008. godine homoljski med ima zaštitu geografskog porekla i registrovano je 120 pčelara sa više od 5.300 košnica. Takođe, mapiranje kulturnog i prirodnog nasleđa doprineće većem broju turista, ali i obezbediti preduslove za privlačenje sredstava za njegovo unapređenje i očuvanje. Putem mapiranja sistema za vodosnabdevanje stvoriće se uslovi za njegovu bržu rekonstrukciju. EU PRO u ovom projektu učestvuje sa 61.000 evra, a lokalna samouprava bi trebalo da obezbedi 10.960 evra.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Tpknews.com/EU PRO)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker