GOLUBAC: Legat knjiga Narodnoj biblioteci (VIDEO)

U Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu predstavljen je legat knjiga od 1.534 naslova koje je ovoj kulturnoj ustanovi poklonio Dimitrije Mita Mirković narodni poslanik Jugoslovenske radikalne zajednice u dva mandata u Skupštini Kraljevine Jugoslavije 1935 i 1938. godine.

Jedan od razloga, zašto je Dimitrije Mita Mirković poklonio ove knjige Narodnoj biblioteci Golubac je što je Mirković bio narodni poslanik Golubačkog sreza i tadašnje Moravske Banovine. Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević” u Golupcu osnovana je daleke 1871. godine i raspolaže sa knjižnim fondom od preko 3o hiljada naslova. Centar je pisane reči, negovanja kulture i tradicije u ovoj podunavskoj Opštini.

Narodni poslanik u dva mandata u Skupštini Kraljevine Jugoslavije Dimitrije Mita Mirković, rođen je 1898. u Beogradu, a umro 1981. godine.

– On je decembra 1976. godine Narodnoj biblioteci u Golupcu poklonio knjige od 1.534 naslova sa različitim temama. Među ovim knjigama ima veliki broj retkih i starih knjiga koje imaju veliku vrednost i značaj za bibliotekarstvo. Ovaj legat, nisu samo knjige koje su poklonjene i povećale naš knjižni fond, već su to knjige koje daju vrednost našoj Biblioteci, kaže vd direktora, Jasmina Glišić.

Jasmina Glišić vd upravnica Biblioteke u Golupcu

Otvarajući legat knjiga pesnik Miroslav Maksimović je naglasio da je za Narodnu biblioteku ,,Veljko Dugošević’’ i njene čitaoce ovo jedan važan kulturni događaj, a ujedno i značaj za jedno društvo i za život jednog naroda.

Kod nas je nekada forma zaduzbinarstva bila razvijena i kojeg danas više nema. Ono je važno što daje našem životu koji je kratak, nekakav smisao da se produžavamo u vremenu, legatotori i mi, koji sa tim legataom imamo neke korisničke i ostale veze. Tako, da taj značaj legata, u ovom slučaju ovde za Golubac, ali i legata uopšte za jedan narod, je nemerljiv. Šteta je što ta institucija zadužbinarstva u celini kod nas više ne postoji, odnosno u onoj meri kako je nekada bilo, jer bi to dalo nekakvu kulturnu podlogu je kulturnu čvrtsinu naroda, a bez toga nema ni ekonomskih i ostalih uspeha, rekao je otvarajući legat, pesnik iz Golupca, Miroslav Maksimović.

Miroslav Maksimović, pesnik iz Golupca

Otvaranjem ovog legata, očekujemo da ćemo razviti neku novu kulturu sećanja, a kada se nešto ostavi naslednicima, verovatno je to što ostaje iza čoveka. Zato će se Golubac odužiti Dimitriju Miti Mirkoviću, za sve ono što je uradio za njegove građane i ovaj kraj, a to je davanje njegovog imena jednoj od gradskih ulica.

– Za ovo što je učinio za ovaj grad koje je očigledno mnogo voleo i što se odlučio da svoj legat knjiga ostavi Biblioteci u Golupcu, još davne 1976. godine. Zbog toga smo mi ovde i pokušavamo da održimo sećanje na bitne i važne ljude, pa smo sa ovog skupa pokrenuli i inicijativu da Dimitrije Mita Mirković dobije ulicu u Golupcu, jer je to zaslužio, naglasio je Nenad Goja Mihajlović, profesor istorije iz Veliko Gradišta.

Nenad Goja Mihajlović, profesor istorije iz Veliko Gradišta

Legat sadrži 11 knjiga koje su jedne od najstarijih iz 1892 i 1893. godine, među njima je i knjiga Dositeja Obradovića ,,Život i priključenja’’, zatim 3 knjige koje su štampane na straninim jezicima i 71-nu retku knjigu iz vremena prvog i drugog svetskg rata kao i balkanskih ratova.

TPKNEWS/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker