POČELO JE: Država zbog duga poljoprivredniku oduzela šest jutara zemlje! (VIDEO)

Mnogi poljoprivrednici imaju problem sa dugovanjima za doprinose. Država je počela da popisuje imovinu i da oduzima.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jednom rataru u Vojvodini oduzeto je šest jutara zemlje, a razlog su nagomilana dugovanja za obavezno socijalno ili penzijsko osiguranje za koje on nije znao.

Predsednik Seljaka Subotice, Kiš Arpad, kaže da ovo nije usamljen slučaj i da je glavni problem u sprovođenju zakona to što komunikacija nije na adekvatnom nivou.

– Jedan poljoprivrednik nam se obraćao da mu pomognemo, problem je možda i u njemu što nije sproveo onaj savet koji smo mu mi dali – nije postupio kako treba. Nagomilalo mu se mnogo sredstava, duga… – rekao je on i naglasio da je problem nastao 2005. godine, kada je uveden PDV i otada se nisu dostavljali kvartalni čekovi da se doprinosi uplaćuju.

Svaki poljoprivrednik je jednostavno mislo da je to mnogo jednostavnije, odnosno da je dug otpisan.

– Tako da je i kod ovog našeg slučaja poljoprivrednik računao da nema dugovanja, da država ne traži. Stvorio se neki vakum gde nije bilo jasno šta je sa PDV. Tako se njemu stvorila glavnica na koju se nakupila velika kamata. Zbog te kamate on je stvoro problem, jer nije hteo da plati kamatu, nije ni zahteve podnosio kako treba, nije se obračao organima Poreske uprave i dopise i rešenja sva je zapostavljao i došlo je do ovog epiloga – kaže Kiš.

Najstrašnije u svemu je to što cena ovih 6 jutara zemlje premašuje njegova dugovanja.

 TPKNEWS/B92

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker