Vučić otvorio 54. Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je večeras otvorio Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu, turističko-kulturnu manifestaciju tradicije duge više od 50 godina, i poručio da danas dva veka od uspostavljanja temelja moderne srpske države prateći mudru politiku kneza Miloša uzdižemo i gradimo Srbiju.

Foto Tanjug, Z.Žestić

Ove godine, Ljubičevske igre se održavaju po 54. put, a nakon svečanog otvaranja usledice svečani defile učesnika.

Vučić je rekao da je srećan što je prolazeći danas kroz Braničevski okrug video nove puteve koji su upravo završeni i poručio da će se krenuti sa izgradnjom novih i obnovom starih puteva u ovom delu Srbije tako da će se stanovnici osećati, posle mnogo godina, kao poštovani građani i kao ljudi o kojima neko brine i koji dobijaju što su svojoj Srbiji platili.

Posebno je, kaže, srećan što danas, 1.septembra učestvuje u ovom spektaklu, na dan kada deca polaze u školu, sa željom da i dogodine i svih narednih godina imamo više dece u školama nego ovih godina.

– Da im našim radom omogućimo bolji život i da verujemo u našu jedinu Srbiju – kazao je Vučić.

Dodao je da je čast danas biti u Miloševom Požarevcu, u gradu u kojme je pre 299 godina, sklopljen Požarevački mir između hrišćanskih sila Austrije i Venecije i Otomanskog carstva.

Foto Tanjug, Z.Žestić

– U gradu o kojem je po miru, a ne po ratu čuo ceo svet, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg je knez Miloš pored Beograda i Kragujevca u Požarevcu počeo da postavlja temelje moderne srpske države – ocenio je predsednik.

Danas, kaže, dva veka kasnije, poučeni Miloševom mudrom politikom, uzdižemo i gradimo Srbiju, koju je Miloš nazvao najlepšim mestom za život, razvijao je braneći sebe, a uvažavajući i poštujući sve druge.

– Ovde su nas okupile Ljubičevske konjičke igre nastale na tradiciiji viteškog višeboja. Na mestu gde je Miloš 1858.godine osnovao ergelu sa namerom da se građani okupljaju u miru i dobru. Da pominju njega i da nikada ne zaborave koliko borbe i truda je potrebno da se osvoji sloboda, a koliko čvrste volje, mudrosti i marljivog rada da se stvori država – rekao je on.

Foto Tanjug, Z.Žestić

Možda je, podvukao je predsednik, upravo to Milošev legat i nasleđe – bez prestanka se boriti, koliko snagom tela, i mnogostruko više snagom razuma i nikada ne odustajati, biti oprezan i hrabar, povlačiti prave poteze u pravo vreme i boriti se za Srbiju na svakom mestu i u svakoj prilici.

Poželeo je građanima Požarevca i Braničevskog okruga da iz godine u godinu, na Ljubičevskim igrama, ali i pre i posle njih, dočekuju sve više gostiju i to ne samo u Ljubičevu i Požzarevcu, već i Viminacijumu, na Srebrnom jezeru, u Golubcu, Žagubici, i drugim mestima ovog kraja, kako bi im pokazali lepote Srbije, našu tradiciju i srpsko gostoprimstvo.

– Neka ove 54-te igre budu priprema za jubilarne 55-te naredne godine, a videćete velike promene po tom pitanju i šta smo u stanju da uradimo za godinu dana, u godini u kojoj će ceo svet ponovo čuti za Požarevac, 300 godina posle velikog mira – zaključio je Vučić.

Foto Tanjug, Z.Žestić

On je poželeo građanima da svake naredne godine Ljubičevske igre slave kao svoju pobedu, ali i pobedu Požarevca, Braničeva i Srbije.Svečanom otvaranju prisustvovali su i generalni sekretar u Predsedništvu Srbije Nikola Selaković, ministri u vladi Srbije Rasim Ljajić, Nenad Popović i Zoran Đorđević, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.

Danas je već počeo konjički deo programa, koji je otvoren regionalnom izložbom konja svih rasa.

Foto Tanjug, Z.Žestić

Prvi takmičarski dan je sutra, a nedelja je finalni dan.

Glavna galopska trka je “Kup Ljubičeva” i za nju je nagradni fond dva miliona dinara, dok je glavna kasačka trka “Knez Mihajlo” sa nagradnim fondom od 800.000 dinara.

Foto Tanjug, Z.Žestić

Obe trke su internacionalne.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker