NAKON DVOGODIŠNJE PAUZE ZBOG PANDEMIJE: Gradonačelnik Trsta i konzul Srbije svečano otvorili 13. “Spasovdanski kup Trsta”

Posle pauze od dve godine zbog pandemije Kovida, održan je 13-ti „Spasovdanski kup“ u malom fudbalu koji je ove godine okupio rekordan broj ljudi, 51 fudbalsku ekipu i više hiljada posetilaca u sportskom kampu u Domiju nadomak Trsta.

Foto: Promo

Želja da se ponovo svi sretnu, posle dve godine pandemije, bila je velika, tako da ovaj turnir nije samo sportsko nadmetanje već i dvodnevno druženje Srba iz dijaspore, na koji su ove godine pored onih iz Italije i sa Balkana došli iz Austrije, Nemačke, Švajcarske pa čak i iz Sjedinjenih Američkih država.

I tako, uz prijateljstvo i druženje, tradicionalnu muziku, u znaku velikog nacionalnog ponosa, počelo je 13-to izdanje sportsko-rekreativne manifestacije „Spasovdanski kup“ koju organizuje Udruženje Srba u Trstu „Vuk Karadžić“.

Takmičare i goste su pozdravili predsednik Udruženja Srba u Trstu „Vuk Karadžić“, Dejan Nikodijević i Lidija Radovanović, poverenik za kulturu Saveza Srba u Italiji, nakon toga, prisutnima su se obratili i gradonačelnik Trsta, Roberto Di Pijaca i predsednik opštine San Dorligo, Sandi Klun.

Od uvaženih gostiju, na manifestaciji prisustvovali su i senator Franko Dalmas, poslanik Sandra Savino, regionalni savetnik Klaudio Đakoneli, ministri gradskog veća u Trstu zaduženi za kulturu Serđo Rosi i Nikola Mateoni i ambasador Republike Srbije u Austiji Nebojša Rodić.

Turnir je otvorila generalni konzul Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković i gradonačelnik Trsta, Roberto Di Pijaca.

Otvaranju turnira prisustvovali su i predsednik srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković, potpredsednik Rade Milivojević sa petoricom odbornika uprave, otac i paroh Raško Radović, predsednica srpskog udruženja „Pontes – mostovi“ u Trstu Dragana Antonijević, predstavnici Asocijacije srpske kulturne omladine i dvojica privrednika iz Trsta Đanfranko Fergol i Pompeo Tria, vlasnici dve velike firme koje zapošljavaju veći broj radnika iz Srbije.

U seniorskoj konkurenciji – grupa A takmičilo se čak 39 fudbalskih ekipa. Treće mesto osvojila je ekipa „Saša Kostrucioni“, srebro je pripalo ekipi „Liberta“ iz Beča, koja je pre dve godine bila pobednik turnira, a prvo mesto i veliki pehar izborila je ekipa „Rekanci“ iz Makedonije.

Prvo mesto u kategoriji veterana, u kojoj se takmičilo 12 ekipa, osvojila je ekipa „Vuk Stefanović Karadžić“.

Za dva dana trajanja turnira procenjeno je da je bilo više hiljada posetilaca. Oni su, osim u fudbalskim utakmicama, uživali u hrani, piću, nastupima folklora i opštenarodnom veselju.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker