OTVORITE ČETVORO OČIJU: Najezda krpelja u Braničevskom okrugu! Ovo su simptomi ujeda opasnog parazita

Sa lepim vremenom ljudi masovno borave u prirodi, uživaju na izletima sa decom, prijateljima i kućnim ljubimcima. Međutim, bezazleno uživanje može biti kobno zbog velikog broja krpelja!

Prethodnih nekoliko dana u Braničevskom okrugu je zabeležen rekordan broj ujeda ovih parazita. Zbog najezde malih krvopija, lekari apeluju da ovo nikako ne treba ignorisati, kao ni simptome lajmske bolesti koja može biti smrtonosna!

Da bi izbegli ujedi krpelja treba izbegavati boravak u nesređenim zelenim površinama, a odeća treba biti svetla, dugih rukava i nogavica.

Nakon boravka u prirodi potrebno je pregledati celo telo. Krpelji su prenosioci različitih bolesti, a opasnost od prenosa infekcije smanjuje se ako se on izvadi u roku od 24 sata. Uklanjanje je najbolje obaviti u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko se neko odluči sam da to uradi, potrebno je prvo dezinfikovati alkoholom pincetu, a potom krpelja treba uhvatiti što bliže koži, pinceta se najpre malo povuče na gore, a zatim se polako izvlači. Posle odstranjivanja ubodno mesto treba dezinfikovati. Izvađen krpelj trebalo bi odneti u najbližu zdravstvenu ustanovu kako bi se utvrdilo da li je zaražen, ako jeste odmah se započinje sa lečenjem. Sistemska bolest može da zahvati zglobove, nervni sistem, srce i druge organe. Neophodno je sprovoditi nadzor tri meseca nakon uboda.

SIMPTOMI

– crvenilo kože
– temperatura, ukočenost vrata
– dolazi do širenja bakterije koju je preneo krpelj
– vrtoglavice, nesvestice
– otečeni zglobovi
– nepravilnosti u radu srca
– zapaljenje mozga i kičmene moždine koje postepeno napreduje
– zamor, smetnje u pamćenju
– utrnulost završetka udova, bolovi, slabost i grčevi u mišićima

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker