ZA BOLJE SUTRA: Vlasi iz dijaspore da ulože u osnivanje zadruga u Braničevskom okrugu!?

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je da će njihovi lokalni odbori iz opština sa najvećim brojem građana u dijaspori pozvati svoje zemljake i sunarodnike da se uključe u projekat osnivanja i obnove zadruga u svojim rodnim mestima.

Kako se navodi u saopštenju, za početak će to biti opštine Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Veliko Gradište, Žabari, Golubac.

– Istočna Srbija, a pogotovu Braničevski okrug, ima najveći procenat građana koji mahom pripadaju vlaškoj nacionalnoj manjini, a,  koji žive izvan svoga zavičaja, ali čiji nabliži, rodbina i prijatelji, nisu napustili svoja ognjišta, pa ako bi, samo deo od četiri milijarde dolara godišnje koje naši sunarodnici i inače šalju u otadžbinu, bio usmeren u ove namene – to bi, osim demografskog oživljavanja i razvoja tih malih sredina, mogao da bude i ozbiljan biznis -, saopšteno je iz PUPS-a.

Po oceni PUPS-a Kučevo je pogodno za udruživanje kroz zadruge u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma, zadruga za korišćenje potencijala lekovitog bilja, stočarskih zadruga, udruženja malinara i kupinara, dok u Petrovcu na Mlavi ima prostora za izgradnju mini mlekara, pogona za preradu uljarica i pogona drvnoprerađivačke industrije, voćarskih zadruga, zadruga za razvoj turizma.

U Malom Crniću bi to mogle biti zadruge za organsku proizvodnju, za biljnu proizvodnju, zadruge pčelara, dok bi Žagubica imala koristi od zadruge za proizvodnju zdrave hrane, zadruge mlekara i proizvođača mesa i turističke zadruge.

PUPS smatra da bi u Žabarima mogla da zaživi stočarska zadruga, dok bi Golubac mogao da dobije zadrugu u oblasti uzgoja ribe u ribnjacima ili zadrugu koja bi se bavila logistikom vezanom za nautički turizam.

U toj stranci su naveli i da je Veliko Gradište pogodno za osnivanje ribolovne i lovne zadruge, vinogradarske i zadruge za preradu uljanih kulura.

TPKNEWS/N.J.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker