PESMOM I IGROM: Završen deseti “Ostrovački bećarac” (VIDEO)

Sinoć je u mestu Ostrovo, nadomak Kostolca, održan 10. Ostrovački bećarac, jedinstvena manifestacija koja je trajala od 9 do 15. jula, dok je centralni dan bio u subotu 15. jula, jedinstvena manifestacija koja slavi i čuva duh Banata.

Foto: Screenshot youtube

Selo Ostrovo, nadomak Kostolca, bilo je po 10. put domaćim manifestacije “ Ostrovački bećarac“ koja je trajala od 9 do 15. jula, dok je centralni dan bio u subotu 15. jula, kada je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe, izložba slika, domaće radinosti, kolača i prodaja specijaliteta domaće kuhinje, fijakerijada, sportsko takmičenje veterana u fudbalu Ostrovo – Pančevo, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za Mis bećarca.

Za takmičenje u kuvanju riblje čorbe prijavilo se 72 takmičara, što je pokazatelj popularnosti ove tradicionalne manifestacije. Prvo mesto, po oceni žirija, osvojio je Goran Stojićević iz Starog Kostolca, drugo mesto Gorica Savić iz Požarevca, a treće mesto pripalo je Gostoljubu Spasojeviću iz Starog Kostolca. Na takmičenju u “Košaranju”- hvatanju ribe pletenim korpama, pobedu je odneo Sava Erdeljan.

Nakon takmičenja meštani sela Ostrova pripremili su bogat kulturno umetnički program. Na samom početku hor manastira Rukumija “Sveti Roman Slatkopojac” izveo je himnu Republike Srbije, a potom i pesmu “Oj Srbijo mila mati”, nakon čega je podignuta zastava i izvedena himna “Bećarac”.

Centralni događaj ove manifestacije održan je na glavnoj bini, gde su se smenjivali folkloristi, ali i pevači – takmičari u pevanju “bećarca”. Na početku glavnog programa prisutne je najpre pozdravio dr Dragan Rogožarski, predsednik OO 10. Ostrovački bećarac koji je naveo sve zaslužne ljude ali i organizacije za ovu manifestaciju već godinama unazad. Pozdravni govor održao je i predsednik Saveta MZ Ostrovo, Đura Radić.

Bećarac je i zvanično otvorio predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić. On je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne, i u ime organizatora poželeo je dobrodošlicu svim gostima, a Ostrovljanima da nastave sa tradicijom održavanja kuturne manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca.

Tokom programa publici se u nekoliko navrata predstavio KUD “Ostrovo” sa igrama “Banat”, “Bačka” i “Levač”.

Gost večeri bio je tamburaški orkestar “ Bećari “ iz Kovina. Odličnim nastupom tamburaši su oduševili sve prisutne i napravili dobru atmosferu. Zatim je usledio centralni događaj večeri, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za Mis bećarca. Na takmičenju u pevanju bećarca prvo mesto osvojio je Slaviša Stojanović, drugo mesto pripalo je dami, Verici Gavrilov dok je treće mesto pripalo Zoranu Ninkovu.

Na takmičenju Mis bećarca pobedu je odnela Aleksandra Pešić iz Bubušinca, prva pratilja je bila Aleksandra Dragić iz Kostolca, a druga pratilja Marija Stojićević iz Klenovnika.

Među brojnim zvanicama pored predsednika Gradske opštine Kostolac Ivana Savića prisustvovali su gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović, direktorka Kulturno – sportskog centra “Kostolac” Jelena Šaman, zamenik predsednika GO Kostolac Saša Grubetić i mnogi drugi.

Festival, deseti po redu, organizovali su Mesna zajednica Ostrovo i Kulturno – sportski centar “Kostolac”, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker