PREKOGRANIČNA SARADNJA: Sastali se lideri Braničevskog okruga, opštine Veliko Gradište i Županije Karaš-Severin u Rumuniji

Povodom učešća u projektima prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, juče je u Rešici u Rumuniji održan sastanak rukovodstva Županije Karaš-Severin, Braničevskog okruga i opštine Veliko Gradište.

Ispred Županije Karaš-Severin, sastanku su prisustvovali predsednik, Silviu Hurduzeu, i Matej Lupu, prefekt Okruga Karaš-Severin te dugogodišnji saradnik na projektima i direktor Direkcije za kulturu, Ljubica Rajkić, dok su srpsku stranu predstavljali načelnik Braničevskog upravnog okruga, Aleksandar Đokić, i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Pored zajedničke ocene da Veliko Gradište i Rešicu veže uspešna dugogodišnja saradnja i prijateljstvo, na sastanku je istaknuto da postoje brojna zajednička interesovanja koja bi se u narednom periodu mogla realizovati kroz projeke prekogranične saradnje. Najznačajnije teme sagovornici su našli u oblasti zaštite životne sredine, odnosno zatvaranju postojećih lokalnih i osnivanju regionalne deponije i reciklažnog centra kao i prečišćavanju otpadnih voda.

Ono što je Evropska unija svojim članicama nametnula kao obavezu, Srbiji tek predstoji pa su učesnici iz Srbije rešili da idu korak napred i posvete se rešavanju ovog problema. Veliko interesovanje za zajedničku saradnju iskazano je i u oblasti kulture gde postoji iskustvo obe strane u već realizovanim projektima.

Kroz ovaj vid saradnje renovirana je u prvoj fazi bolnica u Požarevcu, a privodi se kraju izgradnja graničnog prelaza sa Novom Moldavom. Sa ovom podunavskom rumunskom opštinom Veliko Gradište ima četrdesetogodišnju saradnju, ali i dugogodišnji problem prašine iz zatvorenog rudnika te je i ovom prilikom predsednik Dragan Milić urgirao na njegovom hitnom rešavanju. Od prefekta Okruga Karaš-Severin dobijena je potvrda da će se ovaj problem uskoro sanirati. Osim navedenih, opština Veliko Gradšte zainteresovana je i za projekat zaštite Srebrnog jezera koji bi obuhvatio vodovodnu i kanalizacionu mrežu sa sistemom za prečeišćavanje vode kao i druge projekte iz oblasti infrastrukture i sporta.

Nakon što su detaljno upoznati sa funkcionisanjem sistema deponija i reciklaže otpada, gosti su obišli novu centralnu deponiju u Rešici, uz dogovor o pripremama za učešće u zajedničkom projektu.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker