ZA UBISTVO BABE 80 GODINA ROBIJE: Viši sud u Požarevcu doneo rekordnu presudu!

Sudsko veće Višeg suda u Požarevcu kojim je presedavao sudija Zoran Janković donelo je prvostepenu presudu kojom je Aleksandra Đorđevića (24) iz Požarevca, osudilo na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva Ružice Marije Kovač (78),  dok je Danijela Stanojevića (23) osudilo na 20 godina zatvora a njegovog  oca Sašu Stanojevića (49), takođe, na 30 godina zatvora zbog podstrekivanja na teško ubistvo.

Mesto ubistva

Protiv oca i sina presuda je doneta  i zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela.

Aleksandar je optužen da je 14. oktobra prošle godine, u Dunavskoj ulici u Požarevcu, ispred broja 71, autom „zastava 101“ usmrtio Ružicu Kovač, tako što je namerno udario u njen bicikl.

U početku se mislilo da se radi o udesu, ali je, pregledanjem nadzornih kamera i saslušanjem svedoka, utvrđeno da se radi o teškom ubistvu. Ružica je preminula sutradan u Beogradu, a trojica osumnjičenih ubrzo su uhapšena. Utvrđeno je da je Aleksandar, nakon zločina, zajedno sa drugom dvojicom optuženih, otišao na benzinsku pumpu „Knez Petrol“, gde su u dve flaše natočili benzin. Onda su otišli do Mihajlovca, gde su polili „zastavu“ benzinom i zapalili je. Posle hapšenja, nad njima je obavljeno psihijatrijsko veštačenje, kojim je ustanovljeno da su u trenutku izvršenja krivičnog dela bili uračunljivi.

Kuća ubijene Ružice Kovač

Pritisnuti dokazima, sva trojica su priznala dela za koja se terete. Tokom istrage je utvrđeno da su otac i sin nagovarali Aleksandra od 1. do 14. oktobra da ubije Ružicu, sa kojom su imali nerešene imovinsko-pravne odnose. Oni su se uselili u njenu kuću za koju su joj platili, s tim da ona ima pravo doživotnog uživanja, ali je ona kasnije htela da ih izbaci, pa su se odlučili na njeno ubistvo. Posle nagovaranja, Aleksandar je pristao na zločin, a oni bi mu, za uzvrat, dali 400 evra i polovni auto.

REKORDNA PRESUDA

Ova presuda kojom su trojica požarevljana osuđena na ukupno 80 godina zatvora za jedno ubistvo je rekordna koju je Viši sud u Požarevcu doneo. Pre ove presude ovaj sud je donosio presude kojom su pojedinci osuđivani za pojedinačna ubistva na 30 I  35 godina zatvora, ali ovaj slučaj je jedinstven gde su svi koji su učestvovali u ubistvu ovako drakonski kažnjeni, što je jedinstven slučaj, ne samo u Požarevcu već u čitavoj Srbiji.

STARI ZAKON

Trojici optuženih sudilo se prema starom zakonu, jer je delo učinjeno mesec dana pre stupanja na snagu novog zakona, po kojim bi im pretile kazne od 20 godina pa do doživotnog zatvora. Starim zakonom propisana kazna za ova krivična dela je od 10 do 40 godina zatvora.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker