OPET ZATAJIO SISTEM: Lela iz Požarevca je deveta žena koja je ubijena u Srbiji od početka godine

Lelu S. (55) iz Požarevca, ubio je u sredu emotivni partner Nikola L. iz Brežana kod Požarevca, u stanu u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu, a potom izvršio samoubistvo. Kako saznajemo, nesrećna žena je nasilnika tri puta dosad prijavila za nasilje i svaki put su mu izricane hitne mere.

Ubistvo na Novom Beogradu

Tačni motivi napada još nisu poznati, a u toku je policijska istraga o ovom, poslednjem, slučaju femicida u Srbiji. Stan u Gandijevoj ulici, u kome se krvoproliće dogodilo pripada Lelinoj majci, koja je otišla u banju. Ubica je to izgleda znao, pa je on, nepozvan, došao, spreman na sve.

Navodno je prvo udario žrtvu kada mu je otvorila vrata stana, a onda je upao unutra i nastavio da je udara. Njen sin uspeo je da istrči po pomoć, a tada je Nikola L. dohvatio nož i izbo žrtvu, a potom počinio samoubistvo. Kada se na licu mesta pojavila policijska patrola, bilo je već kasno. Policajci su mogli samo da konstatuju smrt i napadnute žene i napadača.

Kako se moglo nezvanično čuti, Lela se plašila Nikole, htela je da ga ostavi ali nije smela, baš zbog njegovog nasilničkog temperamenta. Tri puta ga je prijavila za nasilje i Nikoli su već bile izricane hitne mere. Već toliko puta viđen scenario se ponovio, nasilje je eskaliralo i sve je kulminiralo ubistvom.

Vesna Stanojević iz Sigurne kuće je prvoborac u borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Srbiji. Upravo se ona izborila da država i institucije obrate više pažnje na fenomen femicida i njena zasluga je što uopšte postoje sigurne kuće u koje žene, žrtve nasilja mogu da se sklone od nasilnika.

Iako je dobro počelo, kada su uvedene mere zabrane prilaska i komunikacije koje izriče policija i udaljava nasilnika iz domaćinstva, već godinama opet sve stoji. Sveodoci smo i da je ta mera, u međuvremenu, obesmišljena jer se prečesto dešava da nasilnik, kome je mera već izrečena, nasrne na žrtvu.

Inače, ovo je deveti slučaj femicida od početka godine, a ukoliko se ovako nastavi, ova godina će biti zapamćena po velikom broju žrtava. Čini se da državi nedostaje jasna strategija u borbi protiv nasilja nad ženama, pogotovo suzbijanje najtežeg oblika – ubistva.

Iako su mnoge mere usvojene, uključujući i one koje su dale neke rezutate, potrebno je bolja, jasnija i brža interakcija između nadležnih institucija, od policije, preko tužilaštva i sudova, do centara za socijalni rad, jer se na najbrutalniji način pokazuje da nešto ne funkcioniše i da je nasilje nad ženama široko rasprostranjeno.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker