KRENULA KOMISIJA: Velika šteta od poplava u opštini Petrovac na Mlavi

U opštini Petrovac na Mlavi na teren su krenule komisije koje će popisivati štetu nastalu tokom prošlonedeljnog izlivanja Mlave i Busura.

Poplave u Petrovcu

Pošto je poplava ugrozila dve trećine opštine i oko 5.000 domaćinstava, očekuje se da će šteta biti ogromna.Oštećene su mnoge kuće, usevi i poljoprivredna mehanizacija, kao i veliki deo putne infrastrukture.

Osim procene štete, ovoj opštini sledi i kompletna dezinfekcija poplavljenog terena, što će biti urađeno tek kad se obavi isušivanje dvorišta i objekata. Najviše su stradale njive pod pšenicom i kukuruzom, ali i bašte i plastenici sa povrćem. Štetu su pretrpeli i stočari koji nisu na vreme sklonili ovce i svinje, kao i porodice koje se bave pčelarstvom i gajenjem cveća.

Ukupna šteta od poplava u petrovačkom kraju, koja će obuhvatiti i izgubljenu dobit ratara i stočara, znaće se tek naredog meseca, po završetku popisa oštećenih njiva i objekata i donošenja konačne procene. Iako se Mlava povukla, na području opštine Petrovac na Mlavi i dalje je na snazi vanredna situacija, uvedena 15. juna. Republički nadležni organi savetovali su da se vanredna situacija ne ukida sve dok traje saniranje posledica od poplava.

Poplavni talas na području Petrovca krenuo je kada je u selu Busur probijena zaštitna brana na akumulacionom jezeru. Ova brana stara je preko pola veka, pa je neophodna njena detaljna sanacija ili izgradnja nove, kako se izlivanje ne bi ponovilo.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker