NESTAŠICE I PRAZNI RAFOVI: Drama širom Evrope, skoro niko nema ni ulja ni brašna

Posledice poskupljenja energenata i zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda kao što su kukuruz, pšenica, žitarice itd. i od Ukrajine i od Rusije, se sa protokom vremena sve više osete širom Evrope.

Foto: AP/Frank Augstein – Copyright AP/Frank Augstein

Osim rasta cena tih sirovina koje su podstakle potrošače širom kontinenta da panično kupuju osnovne namirnice, Evropa se sada suočava i sa još jednom indirektnom posledicom.

Naime, supermarketi širom kontinenta, od Španije do Rusije, su zbog praznih rafova (isto kao i na početku pandemije) počeli da uvode ograničenja prodaje, kako ulja tako i drugih namirnica. Ipak, i ove mere prema saopštenjima nadležnih institucija mogu da se ispostave kontraproduktivnim.

Pre nešto manje od dve nedelje, tj. 09. marta, na sastanku eksperata povodom prehrambene sigurnosti u Evropskoj komisiji bilo je reči i o ovakvim merama. Izvršna vlast EU je upozorila na takve poteze (ograničenje količine koja može da se kupi), jer se plaše da bi to moglo da “pošalje signal” potrošačima da nema dovoljno proizvoda, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Tokom sastanka je više puta povlačena paralela između trenutne situacije i pometnje za toalet papirom s’ početka pandemije, prenosi Euractiv.

https://twitter.com/Sy_snipr/status/1504921792804274189

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker